26 jan. 2011

Handsken är kastad… om dödshjälpen


På Newsmill skriver Kjell Nordberg en artikel idag om rätten till sin egen död. Han är aktiv i föreningen "Rätten till en värdig död" RTVD.

Newsmill: Försäkra dig om rätten till en värdig död för 150 kronor om året>>

Han tar i sin artikel upp exempel på människor som själva har velat bestämma över när de skall dö och inte har fått den läkarhjälp de önskat.

Valet att ta sitt liv med hjälp av någon annan människa är något som han jämställer med en massa andra val som en människa måste göra i samhället. Till exempel att vara med i Svenska kyrkan eller inte, hur mina pensionspengar skall placeras, telefoni, elektricitet osv. Nordberg verkar inte tycka att detta är annorlunda.

Och han skriver:

Allt talar för att människor är mer rädda för själva döendet än för döden själv. Döendet skrämmer oss därför att vi är utlämnade, utan kontroll över vårt eget liv. Vi får inte bestämma över den tid som kan bli den mest ångestfyllda under hela vår livstid. Detta har lett till att allt fler människor tar till vanskliga metoder för att avsluta sina liv i brist på förtroende för samhällets hjälp i den svåraste av svåra stunder.

(…)

Det förefaller av debatten som att det i första hand är sjukvården och kyrkan som har vetorätt när det gäller vårt döende, och därmed indirekt bestämmer över hur vi skall avsluta våra liv.

Märkligt. De som skall veta mest om smärta och sorg, är just de som tar ifrån oss möjligheten att slippa ifrån rädslan och ångesten. Med detta menar jag att om läkarna och prästerna enades via sina respektive organisationer i frågan om att verka för att tillåta dödshjälp, då vore en lagändring inom räckhåll inom några få år. Politikerna skulle reduceras till ett instrument och riksdagsbeslutet bli en ren formalitet.

Handsken är alltså kastad - nu måste våra teologer ta upp den och svara.

Jag hittar ett elevarbete på nätet från en gymnasieskola i Stenungsund, där en elev har undersökt vad de olika religionerna säger om dödshjälp>>

Olika religioners syn på dödshjälp

Islam
Enligt den muslimska kulturen är de äldre människorna väldigt viktiga. När en människa blir för gammal att ta hand om sig själv är det de ungas uppgift att ta hand om dem och att hedra dem. Hur sjuk och förvirrad en människa må vara så ska personen bli omhändertagen och vårdad tills döden, och enligt religionen är all sorts dödshjälp, passiv som aktiv, och andra sätt att skynda på döden högst förbjudna. Dödshjälp anses vara självmord som är totalförbjudet och oförlåtligt. En muslim som tar emot dödshjälp skulle misslyckats med sin uppgift enligt Islam och har missat sin plats i paradiset.

Buddhism
Enligt Buddhismen så bör dödshjälp behandlas olika från fall till fall så att det inte används till att skada någon. Om släktingar upplever det jobbigt och svårt att hålla en person vid liv så anses det vara mer humant att låta personen dö.

Kristendom
Ett utav de tio budorden är att man inte ska döda och dödshjälp anses av den kristna kyrkan vara mord, vilket är den värsta synden. De kristna tror att Gud skapade allt liv och därför har inte människan rätt att ta livet ifrån sig själv eller en annan person utan det är Guds uppgift att bestämma över liv och död.

Vi intervjuade en präst från Ödsmål. Han var emot dödshjälp av de religiösa anledningar som kristendomen förespråkar, att bara Gud har rätt att ta liv. Han ansåg också att det var viktigt att tänka på att alla har ett värde oavsett om de är sjuka eller friska.

Judendom
Likt kristendomen anses dödshjälp vara mord. Det anses också att om en person hålls vid liv genom maskiner så förhindras personens själ från att komma till himmeln. Sådana maskiner är det tillåtet att stänga av.

Hinduism
I det hinduiska samhället har ålder och visdom den största respekten. Varje hindu ska hedra, respektera och bry sig om de äldre. Alla hinduer måste bli omhändertagna tills de dör. Det finns inga religiösa protester mot livsuppehållande maskiner men eftersom hinduer ser fram emot döden, eftersom det då väntar en ny födelse, så är detta inte en aktuell fråga.

Källa: Aspects of Religion

Vem vågar alltså plocka upp den kastade handsken och gå in i en offentlig, teologisk och etisk debatt om dödshjälp?

Jag vill också förtydliga att detta är mina egna synpunkter, ingen fråga som POSK har diskuterat ännu eller har i sitt handlingsprogram!

Wikipedia: Dödshjälp>>

Karin Långström Vinges blogg: Hjälp att leva, hjälp att dö?

27 Jan 2010
22 Jan 2009
02 Jan 2009
08 Dec 2008
20 Nov 2008

4 kommentarer:

Kjell Nordberg sa...

Jag väntar med spänning på kommentarer till din artikel, Carina. Ska bli intressant att läsa och följa.

Kjell Nordberg sa...

Tunt med engagemang, Carina! Vad drar du för slutsats av det? Jag tycker att ditt initiativ var gott och värt ett bättre mottagandet än nonchaleras och ignorans. Fast det säger väl något om de du vänder dig till. Tråkigt, Carina!

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Kjell
Jag håller med dig - det är tråkigt att det inte blir större respons. Men jag förtröttas inte. Jag kommer att fortsätta att ta upp frågan i mina sammanhang.

Kjell Nordberg sa...

Bra att du inte ger upp! Ämnet är angeläget att ventilera ur fler aspekter.