17 dec. 2009

Allianser

En stor artikel i dagens Kyrkans tidning berättar om (S) och (M) som i flera församlingar och organ gått samman efter kyrkovalet för att bli större än det (ofta) obundna alternativet som fått stort väljarstöd. Genom sin allians tar sedan S&M ordförandeposter och utesluter de obundna.

Kyrkans tidning har också intervjuat statsvetare Jörgen Hermansson som är mycket tveksam till dessa "karteller". Han hårddrar det och säger att det handlar om "folkkyrka" eller "elitkyrka" och att kyrkosynen är mycket viktigare än till exempel kyrkoavgifter.

Och det pratas om det "opolitiska" och de "politiska".

Men här skulle jag faktiskt vilja säga en sak! POSK är partipolitiskt obundet - inte opolitiska! Det är en himla skillnad! Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Givetvis är alla beslut som fattas i alla kyrkliga organ politiska! Men det är en skillnad när det är kyrkans bästa som är grunden för beslutet och ett program beslutat i demokrati och med kyrkans bästa för ögonen. Och inte ett politiskt program, beslutat av en partistyrelse där flera inte ens är medlemmar i Svenska kyrkan!
Så länge det inte finns någon opolitisk grupp som tydligt visar att den är lågkyrklig och folkkyrklig, kommer den största skillnaden att vara mellan politiska och opolitiska grupper, spår Jörgen Hermansson.
Då vill jag påpeka att det inom POSK finns både lågkyrkliga och högkyrkliga. Vi har ALDRIG uteslutit någon att komma till kyrkan. Självklart skall kyrkan vara öppen - vi skriver i vårt handlingsprogram:
Svenska kyrkan är en folkkyrka, en öppen kyrka som har ansvar för alla som bor i landet och därför inbjuder alla att delta. En kyrka som inte kräver personlig bekännelse av sina medlemmar, måste för att behålla sin identitet ha medarbetare som är förpliktigade till kyrkans lära genom vigning till biskop, präst eller diakon. Vigningstjänsten är ett uttryck för viljan till livslång tjänst i kyrkan under självständigt läroansvar. (…)

För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter och delaktighet i samhället. Centrum i kyrkans liv är alltid gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.
Jag har skrivit om de heliga eller oheliga allianserna förut. Du kan läsa om det här>>, här>> och här>>. Karin Långström Vinge (FiSK) var på Skara stiftfullmäktige igår, hon skriver om sina erfarenheter här>>. I Gävle har det också varit fullmäktige, det skriver POSKaren Lena här>> och här>>. I Göteborg var det också stiftsfullmäktige igår. Det blev ett långt möte eftersom en grupp valde att begära proportionella val, utan att förstå vad det var eller hur det skulle påverka valresultatet.

När jag i våras var ute och pratade i POSK-grupper så berättade jag att efter valet kommer de värsta sidorna hos folk fram. Det har visat sig var helt sant. Dessa allianser som har bildats har inte alltid gynnat Svenska kyrkan - det har mest handlat om att vissa inte skall få makt.

Nu vet jag att det ser väldigt olika ut på olika håll i landet. Ibland är det obundna som valsamverkar med andra politiska grupper, ibland är det politiska grupper som samverkar för att mota ut de partipolitiskt obundna. Men vem kan ärligt säga att det är för att man tror att det blir bättre för kyrkan?

Vi har nu en mandatperiod framför oss som är fyra år. Fyra år som kommer att var oerhört tuffa, framförallt ekonomiskt. En massa viktiga beslut måste fattas om byggnader och om personal och verksamhet.

Nu är de allra flesta val genomförda. Nu har vi jobbet framför oss. Alla som nu sitter som ordförande i olika organ, alla som sitter som ledamöter i olika organ har nu ett oerhört viktigt uppdrag. Det är också så att redan nu sätter valkampanjen igång för kyrkovalet 2013. Sköts uppdraget på ett, för Svenska kyrkan, ansvarsfullt och trovärdigt sätt sätt så kan ledamöterna få förnyat förtroende. Men… blir det bara ett ledarskap som handlar om makt
istället för Svenska kyrkan så skall ledningen bytas ut. Och vi i POSK har kandidater som är beredda att ta ansvar!

POSK säger:
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är uppbyggt av lokalorganisationer och stiftsorganisationer, och arbetet inom POSK följer svensk demokratisk tradition. POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.

7 kommentarer:

Per-Olof Hermansson sa...

I Göteborgs stiftsfullmäktige igår var det just en allians av opolitiska POSK som ingick en allians med politiska M, FISK, och KR. Syftet: maximera makten för den egna gruppen!

Syftet kan inte sägas vara att maximera de politiskt obundna, eftersom Frimodig Kyrka hölls utanför.

Och vi visste faktistk vad vi gjorde när vi begärde proportionella val. Det kommer visa sig efter valet 2014.

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Per-Olof
Som jag skrev, allianserna ser olika ut på olika håll.

Jag var inte med på SF i GBG men har fått berättat för mig efteråt, att det visst inte var så att alla i FK förstod vad proportionellt val innebar. Men det överlåter jag till er grupp att reda ut och läsa på.

Det man kan förvåna sig över är att ni valde att begära detta både när SF valde ordinarie ledamöter och sen även på ersättarna. Men som sagt, det får stå för er. Nu är valen gjorda och nu börjar mandatperioden och det viktiga arbetet för Svenska kyrkan.

Jag personligen beklagar att den valsamverkan som POSK erbjöd FK och ÖKA på kyrkomötesnivå inte blivit av. Jag tror att det hade gett tydliga signaler till övriga organ. Även om varje nivå är suverän att ta sina egna beslut om hur man skall samverka och agera. Där kan jag, personligen, också tycka att det är konstigt att inget samtal fördes med FK innan valet till SF i Gbg. Men det är den lokala nivån som bestämmer, inte POSK centralt. Men hade samverkan nåtts på kyrkomötesnivå hade det varit en fingervisning.

Du får gärna utveckla och försöka förklara för mig hur du tror att er begäran om proportionella val på SF igår kan hjälpa er i valet 2013.

Ragnar Ståhle sa...

Socialdemokraterna envisas även i dagens KT med att påstå att de till skillnad från POSK företräder dem som inte är regelbundna kyrkobesökare. Jag sade vid det beramade fullmäktigemötet (Sollentuna) att jag pratat med många som röstat på POSK utan att för den skull vara kyrksamma (det som S kallar "elit").

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Ragnar
Jag hörde på "ring P1" i morse där en som ringde in tyckte att det var viktigt att de politiker som bestämde också hade kunskap och kompetens inom det område man var ansvarig.

Då tänkte jag på kyrkan och de politiker som sitter och är stolta över sin okompetens i kyrkliga frågor. Det tycker jag är pinsamt.

Sen finns det väldigt många duktiga och kompetenta personer som representerar ett politiskt parti i kyrkan också. Men deras kamrater som visar okompetens och ovilja till att lära sig eller ta del av kyrkans liv och verksamhet borde ta sig en funderare till på sitt engagemang.

Vilken politiker i samhället skulle få fortsatt förtroende om man till exempel sa "jag kan inget om sjukvården, men jag representerar alla dem som inte använder sjukvården, men kanske skall gå dit någongång"?

Nej, säger jag, detta är inget att stå efter. Jag upprepar vad POSK skriver i sitt handlingsprogram:

POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.

Per-Olof Hermansson sa...

Att ha en styrelse där ledamöter och ersättare valts med proportionella val är klart negativt, i stort sett för alla parter, men kanske mest för minoriteten. (Se kyrkoordningen).

För att undvika att detta händer igen tror jag att minoriteten, eller delar därav, kommer att vilja träffa oss för samtal efter nästa val.

Och även förstå att för att undvika proportionella val krävs något större realistiskt bud än det vi tackade nej till, dvs det behövs en dialog efter första bud. Vilket vi heller inte hade denna gång.

Hade vi fått träffas och föra en dialog är jag övertygad om att vi inte krävt prop. val.

Mats Rimborg sa...

Även om vi aldrig satte oss tillsammans och diskuterade så har vi ändå haft ett flertal kontakter med er i förväg och utrett förutsättningarna för ett samarbete. Det visade sig att det inte fanns tillräckliga fördelar med att ta med er i den etablerade samverkan vi hade sedan tidigare perioder, det hade bara blivit fler som skulle dela på samma antal platser, och därför blev det inget den här gången. Ett möte hade inte ändrat på det, och inte ens vi som samarbetar har träffats "IRL" i mer än en timme för att putsa på de sista detaljerna i överenskommelsen. Modern teknik medför ju att man kan göra det mesta även om man befinner sig på olika håll. Men ni har inte lyckats övertyga oss andra om att det finns några fördelar med att låta er ingå i vår oppositionssamverkan, och jag har fortfarande inte förstått varför ni tycker att vi borde släppa in er. Vi är ju skyldiga att i första hand företräda våra väljares intressen, inte era, och om du vill kalla det att maximera makten för den egna gruppen så stämmer kanske det. Men det är ju inte så att vi skulle ha fått mer inflytande tillsammans genom att ni hade fått vara med, i så fall hade vi säkert övervägt det mycket noga.

Vad ni än tror så är det knappast någon större skillnad mellan att arbeta i en styrelse som har utsetts med proportionella val och en som har utsetts i samförstånd. Det blev precis samma personer som valdes som om valberedningens förslag hade antagits.

Reglerna för ersättarnas inträdesordning skiljer sig något. Huvudregeln är att en frånvarande ledamot i första hand ersätts av ersättare från sin egen grupp och i andra hand från de övriga grupper som man vid valtillfället angett att man vill ha som ersättare i första hand, andra hand, och så vidare. Om ersättarna utses vid proportionella val gäller istället att varje kartells ersättare i första hand ersätter frånvarande ledamöter från det egna blocket enligt den ordning ersättarna har valts i, oberoende av vilken nomineringsgrupp de egentligen kommer ifrån. Därefter hämtas ersättarna från de övriga kartellerna i storleksordning. I Göteborgs stiftsstyrelse innebär det att POSKs ersättare som stod överst på oppositionslistan kan få tjänstgöra oftare än de andra, men det här kan man alltid kompensera genom att prata ihop sig i förväg, eller vänta med att gå in i sammanträdeslokalen tills ersättarna har utsetts. POSK borde väl egentligen snarast vara tacksamma för vad ni gjorde eftersom det är vår grupp som gynnas, men vi ska nog kunna se till så att vi inte driver bort någon annan grupp från vår samverkan genom att missbruka detta.

Om någon ledamot eller ersättare som valts med proportionellt valsätt slutar sker det inget fyllnadsval. Det riskerar ni själva främst att drabbas av eftersom ni bara är en ledamot och en ersättare. Vi andra som ingår i block med tio eller fjorton personer inklusive ersättare riskerar knappast att få slut på våra företrädare under mandatperioden. Och om ni båda är förhindrade att närvara vid något tillfälle så ersätts ni av någon från Folkkyrkan istället för från till exempel Kristdemokrater i Svenska kyrkan som ni annars hade kunnat se till och som era väljare antagligen skulle ha föredragit.

Jag ser inget skäl för att vi på grund av det här skulle bli mer motiverade att diskutera med er efter nästa val, utan ert agerande har helt klart medfört att ni har mindre chans att uppfattas som önskvärda att samarbeta med. Valresultatet kanske ändå medför att det blir andra grupperingar om fyra år än vad vi nu har fått, men om ni inbillar er att ni har tvingat er till ett bättre förhandlingsläge 2013 genom att ha begärt proportionella val i år så är det en grov missbedömning. Snarare tror jag att era egna erfarenheter av de problem ni har skapat genom detta agerande leder till att ni aldrig kommer att göra om det.

Mats Rimborg, företrädare för POSK i Göteborgs stiftsfullmäktige

Anonym sa...

På Mats Rimborgs höga tonläge anar man att Per-Olof Hermansson trampat på en öm tå. Det hade varit naturligare om POSK sökt valtekniskt samarbete med ÖKA och Frimodig Kyrka i stället som just ett partipolitiskt obundet block.Just den gemensamma historien bakom dessa tre grupper gör nog tyvärr att ett sådant samarbete dröjer och att man istället söker allianser med dem man egentligen står längre ifrån.

Jag önskar dock att POSK, ÖKA och FK (samt Kyrklig samverkan i Visby stift) kunde samarbeta i kyrkomötet för att bl.a. säkra en god representation av partipolitiskt obundna i kyrkostyrelsen.