4 dec. 2009

Oheliga allianser


Igår var det val av nya kyrkorådet i Sollentuna församling. Kyrkofullmäktige samlades för att välja kyrkoråd och ny ordförande. Vinnare i valet den 20 september var POSK som hade flest röster. Men "vinnare" igår var partierna, S&M har efter kyrkovalet 20 september valt att gå samman och på detta sätt ta ordförandeposten i kyrkorådet. Efter alla kommentarer på facebook förstår jag att det var en lång debatt på mötet igår, men att POSK skötte sig fint.
Läs också Marias blogg och synpunkter om mötet och partiernas agerande här>>

Hör partipolitiken hemma i Svenska kyrkan. NEJ, NEJ, NEJ - skriker jag!!! Det är så himla absurt så det är inte klokt.

Och med det absurda menar jag till exempel socialdemokraterna. Där är det partiledningen som bestämmer programmet för kyrkopolitiken. Det vill säga Mona Sahlin sitter och bestämmer hur socialdemokraterna skall agera i kyrkan - trots att hon inte ens är medlem!!! Det samma gäller Fredrik Reinfeld.

Alla de kloka människorna som ställer upp på partilistor, alla de partimänniskor som är aktiva i Svenska kyrkan och går i gudstjänsterna. Vill de verkligen inte ta eget ansvar i Svenska kyrkan? Vill de verkligen inte känna att det är församlingens bästa, Svenska kyrkans bästa som är det viktigaste? Och vill de inte ta det ansvaret själv?

Det agerandet som har skett på många håll, i församlingar och övriga nivåer, med "oheliga" allianser och samverkan, det är inget nytt och kan i många fall vara bra. Helt nödvändigt helt enkelt, för att alla skall kunna få mandat och ta del i beslutsprocessen. Att alla goda krafter kommer till tals. MEN… när det handlar om att gå samman bara för att mota bort de obundna - då är det något som är riktigt, riktigt fel!!! Det gör mig djupt upprörd!

Vi har ett valsystem som är alldeles för stort för vår organisation. Vi borde bara ha direktval till församlingsnivå. Då är de lokala kyrkopolitikerna (även obundna är kyrkopolitiker!) tvungna att visa upp sig och berätta vad de vill lokalt. Och alla de som bor i församlingen röstar på dem man känner störst förtroende för. Sen skall de andra valen i kyrkan vara indirekta. Det vill säga - de som fått förtroendet att bestämma i församlingen får också förtroendet att bestämma vem som skall ta ansvar på stifts och nationell nivå.

Från POSKs handlingsprogram

Ett enklare och billigare valsystem bör införas. Indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte speglar bättre dessas uppgifter. Stiftsfullmäktige behandlar frågor som rör församlingar, inte enskilda medlemmar. De frågor som kyrkomötet behandlar rör i första hand kyrkans interna regelsystem och dess verksamhet på nationell nivå, det vill säga församlingarnas gemensamma arbete och kyrkans identitet. Särskilt viktig är behandlingen av lärofrågor.

POSK menar därför, att ledamöter av stiftsfullmäktige och kyrkomöte måste ha en församlingsförankring och bör väljas indirekt, av kyrkofullmäktige eller direktvalt kyrkoråd. För kyrkans trovärdighet måste partipolitiseringen brytas. Svenska kyrkans beroende av de politiska partierna är ett arv från den tid när kyrkan var en del av den offentliga sektorn. Kyrkan måste nu tydligare framträda som trossamfund och folkkyrka. På församlingsnivå bör kyrkliga val bli personval.

Från POSKs kortprogram

Fria röster i en fri kyrka

  • vi har visioner för Svenska kyrkans framtid och är beredda att ta vårt ansvar
  • ett engagemang i församlingen ska vara grunden för alla beslutfattare i Svenska kyrkan, på alla nivåer
  • våra kandidater är insatta och förankrade i Svenska kyrkan
  • vi vill bryta partipolitiseringen och förnya demokratin i Svenska kyrkan
  • Svenska kyrkans valsystem är både för dyrt och för krångligt. Vi vill förenkla kyrkovalet och åter införa indirekta val. Det medför besparingar på cirka 50 miljoner kronor och en mer stabil demokrati

4 kommentarer:

Simon Wämmerfors sa...

Jag kan tänka mig att det i praktiken inte alltid är gruppernas program eller bundenhet/obundenhet som avgör hur det allieras, utan mer personliga relationer och maktspel i största allmänhet.

Jag (och fk) är nya i kyrkofullmäktige i Örebro och där fick vi till vår förvåning läsa att vi var de sista POSK kunde tänka sig att ersätta dem då en grupp inte har fullt manskap i ett utskott. De hade hellre de stora politiska partierna på en sådan plats. Det är väl inte direkt någon ohelig allians, men ändå lite förvånande...

Allt gott

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Simon
Ja, det är tråkigt när den obundna rörelsen inte kan hålla ihop. Jag hade önskat att ÖKA och Frimodig hade nappat på erbjudandet att bilda allians med POSK på kyrkomötesnivå, det hade givit en viktig signal på alla andra nivåer. Nu ser det tyvärr inte ut som det blir så.

Simon Wämmerfors sa...

Vad gick erbjudandet ut på? Skulle det handla om att t.ex. lägga fram gemensamma motioner eller liknande för att styra kyrkan mot mindre partipolitik? Har inte hört talas om detta så jag blir lite nyfiken. Spontant tycker jag att det är bra om de obundna kan samverka så långt det är möjligt och det vore ett styrkebesked om även ÖKA och FK kunde jobba tillsammans i detta trots att vi tycker så olika i övrigt.

Allt gott

Carina Etander Rimborg sa...

Simon
Erbjudandet handlade om att gå fram som en obunden grupp - en valallians för att få mandat. Inget annat. Men det hade varit ett bra styrkebesked att vi kunde samverka valtekniskt, även om grupperna i olika frågor står långt ifrån varandra.

Vi får väl se om det går att få till. POSK behövde inte samverka med någon, vi varken vann eller förlorade mandat. Nu verkar det som om Frimodig och ÖKA har hittat andra samverkanspartner.

Men jag vet inte om något är klart. Det är bäst att fråga de grupperna direkt.