7 dec. 2009

Lila är fastans färg


Nu - under fastan är det lila eller blått som liturgisk färg.
Den lila eller blå färgen representerar bot och förberedelse.

Är detta ett tecken? Är det så att det som nu händer i många församlingar, samfälligheter och pastorat - att röda (S) går samman med blåa (M) och bildar ett lila valkooperativ, bara för att få bort de obundna - är ett tecken, en förberedelse för vad som skall komma nästa år?

Nej, det tror jag kanske inte. Men när jag får rapporter från församlingar i Uppsala, Sollentuna och Mölndal, för att nämna några, så blir jag mycket fundersam.

Vad håller de politiska partierna på med? Varför är de så rädda för människor som engagerar sig i Svenska kyrkan, vill vara med och ta ansvar, men har valt att i de kyrkliga sammanhangen göra detta utanför de politiska partierna? Vad är det som är så skrämmande?

Diskussionen och debatten i Kyrkans tidning som startade i november, där Elsa Löfgren (S) ställde frågan "Skall politiska partier ställa upp i kyrkan?" och själv svarade att hon tyckte det - den debatten visar på att vi i POSK har ett drygt jobb att försöka få de som tillhör politiska partier att förstå skillnaden. Skillnaden att låta en partistyrelse, som inte är aktiva i Svenska kyrkan, att besluta om kyrkopolitiskt program och att låta människor som är aktiva istället besluta.
______________________
Elsa Löfgrens "Skall politiska partier… (19 november)>>"

Hon har fått svar:

2009-12-03 06:00

Var är ni när det är gudstjänst?

Ut med partierna och in med kompetensen!

Vilka grupper är relevanta i kyrkovalet?

__________________________

Får avsluta med ett citat jag hittade på facebook där en person kommenterade valkooperationen i en församling:
Visst är det märkligt att se hur moderater och socialdemokrater kan gå samman i kyrkopolitiken. Det skulle ju aldrig gå i riksdag och kommun.Vilket visar att de kyrkliga grupperingarna har andra målsättningar. Låt oss fortsätta att kämpa för en kyrka som kan vara ett salt i samhällsdebatten och inte en spegel av vad riksdagspartiernas högkvarter bestämmer.
Annars riskerar våra förtroendevalda att förlora både anseende och inflytande.
Amen till det!

Ur vårt handlingprogram:

Detta är POSK

POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är uppbyggt av lokalorganisationer och stiftsorganisationer, och arbetet inom POSK följer svensk demokratisk tradition. POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.

Inga kommentarer: