17 aug. 2011

Öppenhet eller sekretess


Det har blivit en del diskussion i media med anledning av en motion, till årets kyrkomöte, om offentlighetsprincipen läs motionen här .

Det är viktigt att komma ihåg att vi inte talar om tystnadsplikten här, utan offentlighetsprincipen.
POSKs riksordförande och gruppledare för kyrkomötesgruppen, Hans-Olof Andrén, uttalar sig i Dagen (12/8) och säger, med anledning av motionen:

Hans-Olof Andrén, gruppledare för nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrka (POSK), välkomnar motionen och håller med om att det kan vara läge för en utvärdering av Svenska kyrkans tillämpning av den självpåtagna offentlighetsprincipen.

- Det finns skäl att fundera kring hur känsliga ärenden hanteras. Om kyrkan skulle plocka in en konsult för att till exempel utreda fall av alkoholism och sedan lämnar in en utförlig rapport är den i princip offentlig och kan begäras ut. I sådana fall kanske man skulle åberopa sekretess, säger Hans-Olof Andrén som under 1990-talets statskyrkosystem satt i domkapitel i Göteborg.

- Då visste vi att det vi skrev kunde spridas. Vi var därför försiktiga med att utelämnade en del uppgifter av hänsyn till människor, säger han.

Tidningen Dagen har också ställt "Dagens fråga" den 12/8 "Bör kyrkan skärpa sekretessen?"

Enligt den (ovetenskapliga) undersökningen (det framgår till exempel inte hur många som har svarat på frågan) så tycker 69 procent att kyrkan skall skärpa sekretessen.

Per Westberg, utvecklingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation säger till tidningen Dagen (17/8):

- Jag tror inte att det behövs stora och genomgripande systemförändringar. Men det kanske behövs ett rådgivande organ inom Svenska kyrkan som kunde ge råd om till exempel hur känsliga personuppgifter ska hanteras. Om någon ansåg att domkapitlet brister skulle man kunna vända sig till ett sådant organ. Det är viktigt att alla känner sig trygga med att de oskyldiga inte utelämnas, säger Per Westberg som tycker att det är positivt att frågan väcks i kyrkomötet.

- Motionen är ett bra sätt att fortsätta samtalet så att fler misstag inte sker. Ett misstag är ett misstag för mycket, säger han.

Men - är inte Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation just ett sådant organ som Per Westberg efterlyser? Det trodde jag. Och kyrkokansliet i Uppsala - de sitter också med stor kompetens i området. Det handlar bara om att våga fråga!

Det är bra att motionens ämne kommer upp till diskussion. De underlag som kyrkomötet får att behandla i utskotten och senare i plenum brukar var mycket väl underbyggda och fulla med bra information om ärendet. Det kan säkert tillföra mycket kunskap.

2 kommentarer:

Mats Rimborg sa...

Domkapitlets verksamhet kan inte jämföras med socialtjänstens eller sjukvårdens. Den är jämförbar med domstolsväsendets, och det är ett grundläggande rättssäkerhetskrav att handlingar, undersökningar och beslutsskäl redovisas öppet och utan hemlighetsmakeri.

Tumma inte på offentlighetsprincipen, och ge inte efter för dem - jag tror inte det är en slump att en av författarna till den aktuella motionen är präst - som vill slippa få sin smutsiga byk uthängd.

Carina Etander Rimborg sa...

Mats:
Ja, det är ju ett sätt att tolka motionen.

Ett annat kan ju vara att denna präst faktiskt har sett verkningarna av människor som farit illa i samband med hanteringen - och därför reagerar.

Underlagen till kyrkomötet kommer säkert att ge oss en intressant genomlysning av frågan.