Så här skriver de på webbsidan:
Den svenskkyrkliga debatten är bred. Ofta märks det tydligast på bloggarna. Vi har valt ut skribenter med perspektiv som belyser olika sidor av Svenska kyrkan. Här finner du initierade kommentarer skrivna under eget namn. Detta är ingen gemensam plattform, ingen politisk positionering, inget försök att visa allt. Skribenterna står för vitt skilda åsikter, ja ofta talar de emot varandra. På den mångfalden känner vi igen vår kyrka. Varje blogg har sin egen ton. Engagerade samtal om det som är angeläget i Svenska kyrkan idag pågår här sedan flera år. På bloggarna hörs många röster. Välkommen att lära känna dem. Det kostar inte 250 000 kronor - det kostar faktiskt inte en krona."Vi" i det här fallet är Gabriel Fjellander, (som bland annat har utvecklat Tidegärdsappen och kommer att jobba för Frimodig kyrka som inspiratör från maj) Sofia Lilly Jönsson och Mattias Thurfjäll. (både Sofia och Mattias är två av de tolv bloggarna)
Hur det kommer sig att de valt ut just dessa tolv bloggare vet jag inte. Men de kommer inte att lägga till fler bloggar inom den närmaste tiden i alla fall, detta vet jag eftersom jag frågat.
Det är ett gott initiativ. Och jättebra tänkt. De har också skapat en facebooksida och ett twitterkonto som uppdateras så snart någon av de tolv bloggarna gjort ett inlägg.
Möjligen kan jag fundera lite över hur de har gjort valet av bloggar. Utan att känna till alla bloggare så kan jag väl tycka att det inte är så stort skillnad. Men oavsett detta så är det ett bra initiativ och mycket bra bloggare och gör det lättare för oss andra att följa.
Så här skriver Sofia Lilly Jönsson på sin blogg om projektet:
Inom en snar framtid skulle jag önska en liknande webbsida inför kyrkovalet. Varför inte starta den i september - ett år innan valet? Där skribenter från de olika nomineringsgrupperna får en chans att synas och skriva. För och emot. Då blir det också lättare för väljarna att tydligt se vilken grupp som kan vara intressant för dem att driva deras intressen.Ni kommer ihåg de konstruktiva stegen? Översikt av Seglora smedja, vägen mot ett ny tidskrift, och så idag det tredje: en ny ingång till svenskkyrkliga bloggar öppnar på webben, Twitter och Facebook. Dagens kyrka.
Såklart är det en blinkning åt Seglora smedja som låtsas att de och Kyrkans Tidning är enda rösterna i den svenskkyrkliga myllan som är värda att höras. Vi ser något helt annat – massor av röster som berättar från olika perspektiv. Och det finns många fler än de tolv vi valt ut till portalen. Om man klickar sig vidare in på bloggarna kommer man enkelt att finna länkar till andra.
Urvalet är tänkt att vara en intressant ingång för den som inte är så bevandrad i Svenska kyrkans debatt och/eller bloggvärld. Alla som är med talar under eget namn, modigt och personligt från sin plats på jorden. Vi ville göra ett redaktionellt urval snarare än en stor bloggportal som till exempel Svenska kyrkans officiella bloggportal eller Martin Garlövs breda forum Livet i Svenska kyrkan. Dagens kyrka kan användas som en daglig läsning till morgonkaffet eller på bussen. På Twitter och Facebook fungerar den som en RSS-läsare som meddelar varje gång någon av de tolv bloggat. Sajterna är anpassade till paddor och smartphones. Designen är gjord av Mattias Thurfjell och utvecklad av Gabriel Fjellander.
För att det skulle bli något samlat på Svenska kyrkan är väl bara att drömma om?
Kyrkans Tidning: Ny bloggportal samlar kyrkliga skribenter>>
Churchandinternet blogg: Dagens Kyrka, webben och att komma till tals>>
Uppdaterad 30 mars:
Dagen: Ny blogg ska bredda Svenska kyrkans debatt>>
Dagen: Tolv bloggar vill utmana kyrkdebatt>>
4 kommentarer:
Ett dåligt urval, du borde varit med. Att det saknas programförklaring (utöver att man vill visa att det finns fler röster än Kyrkans Tidning och Seglora smedja) ger ett trovärdighetsproblem.
Det som förenar de här tolv bloggarna är att de har en personlig ton ungefär som en krönikör eller ledarskribent, och att de deltar i ett offentligt samtal om Svenska kyrkans framtidsfrågor. Det som skiljer bloggarna åt politiskt och teologiskt är massor. Men urvalet är vårt förstås och även fast det är svårare att välja bort än att ta med allt, ville vi göra så.
Själva tekniken är jättesmart, ett gemensamt RSS-konto inför kyrkovalet som twittrar och facebookar ut inlägg vore fantastiskt. Det är bara upp till Svenska kyrkans avlönade webbmänniskor att låna idén :)
Hej Anonym
Tack, det var snällt (att du tyckte jag borde vara med). Jag förstår att skaparna har valt att göra ett urval. (Sofia skriver ju om det i sin kommentar också). Det är väl bara att hoppas att bloggportalen utökas efter hand.
Hej Sofia.
Jag litar på att ni har bättre koll på de här tolv bloggarna än vad jag har. Jag ser fram emot att följa dem lättare än förut.
Idén med gemensam portal för kyrkopolitiker är bland annat lämnad till Svenska kyrkan. Jag hoppas att de nappar på idén. Annars får väl Gabriel skapa en ny sida. Konceptet finns ju…
Carina, vi får försöka klara oss på egen hand. =)
Skicka en kommentar