Statsvetaren Magnus Hagevi, säger i Kyrkans Tidning att han tror att det är de obundna grupperna som vinner på att M hoppar av kyrkovalet.
Hans Wallmark (M) berättar i Kyrkans Tidning att det finns tankar om att bilda en kyrkopolitisk grupp för de moderater som vill engagera sig - men som inte kommer att ha någon som helst koppling till moderaterna. De kommer alltså inte att göra som FiSK (Folkpartister i Svenska kyrkan). FiSK håller för övrigt också på att fundera över sitt framtida engagemang i kyrkovalet.
Kyrkans Tidning: Obundna vinner på att M hoppar av>>
Kyrkans Tidning: Moderaterna vill sluta med kyrkopolitiken>>
Läs vad jag skrev i en tidigare bloggpost om M:s förslag>>
Ulf Bjereld (S) skriver på sin blogg om M:s tänkta avhopp Trist om Moderaterna väljer att överge kyrkopolitiken>>
Partierna bidrar med människor som känner gemenskap med Svenska kyrkan och som är villiga att kandidera till olika förtroendeuppdrag. Om partierna retirerar från kyrkovalen kommer de kyrkopolitiska uppdragen i större utsträckning än nu att innehas av det s k kyrkfolket, d v s den grupp som kännetecknas av att vara väldigt trogna gudstjänstbesökare. Men denna hedervärda, tappra grupp är inte representativ för Svenska kyrkans 6.5 miljoner medlemmar. En folkkyrka behöver både de trogna gudstjänstbesökarna och alla de människor som känner gemenskap med kyrkan utan att de med nödvändighet deltar Högmässan varje söndag.Jag tror att Ulf Bjereld har precis rätt när han skriver att "kommer de kyrkopolitiska uppdragen i större utsträckning än nu att innehas av det s k kyrkfolket, d v s den grupp som kännetecknas av att vara väldigt trogna gudstjänstbesökare".
Om de politiska partierna retirerar från kyrkovalen kommer färre personer att vara villiga att kandidera. Intresset för kyrkovalen kommer också att minska, eftersom de politiska partierna även bidrar med att mobilisera väljare. Medierna kommer att uppmärksamma kyrkovalen i mindre utsträckning än tidigare. Utrymmet för s k opolitiska sammanslutningar (Som t ex Posk - Politiskt obundna i svenska kyrkan) kommer att växa. Det är inget fel på dessa sammanslutningar. Men de har en tendens att täcka för och fördunkla de faktiska konflikter och skiljelinjer som finns i Svenska kyrkan på samma sätt som de finna i alla andra sammanslutningar.
Och det är precis det som vi i POSK vill. Vi vill att det är människor som har en förankring i församling och gudstjänstliv som också är med och beslutar om verksamheten och när det gäller kyrkomötet - Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.
När jag är ute och möter människor som inte är engagerade i kyrkan så håller de helt med mig. De tycker också att människor som är med i kyrkan är de som skall vara med och bestämma. Allt annat ser de som konstigt.
En socialdemokrat (som Ulf Bjereld är) är mer än välkommen att vara med i de kyrkopolitiska leden, men inte för att han är socialdemokrat. Utan för att han har en förankring i sin församling, vill vara med och ta ansvar, vill vara med och sprida evangeliet, verka för diakoni, mission, gudstjänst och undervisning. Men man skall inte behöva ha partibok för att göra det. Och ingen partistyrelse skall behöva besluta vilka frågor som skall drivas!
Nej, (M) gör helt rätt som drar sig från kyrkopolitiken. Argumentet som (M) har att det är konstigt att bara prioritera ett samfund bland andra tycker jag att även (S) skall fundera över.
Finns det socialdemokratiska muslimska rörelser som driver socialdemokratiska frågor i deras samfund (jämlikhet, vigselfrågor, kvinnliga präster) på samma sätt som (S) har påverkat Svenska kyrkans frågor? Fundera på det (S)!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar