23 feb. 2011

Gruppbesök i Strängnäs samt ministerbesök hos Svenska kyrkan

Nu sitter jag på tåget på väg till Strängnäs, där jag ikväll skall träffa den lokala POSK-gruppen i Strängnäs, som idag har sitt årsmöte. De har även bjudit in sina närliggande POSK-föreningar till en kväll där vi skall tala om det kommande valet 2013 och hur vi ser på den partipolitiskt obundna rörelsen i Svenska kyrkan, den 100-åriga parentesen!

Det skall bli väldigt roligt att komma till Strängnäs igen - senast jag var där var 2006 när POSK hade sitt riksårsmöte i staden.

Samtidigt som jag sitter på tåget passar jag på att läsa runt lite på webben. Idag och igår stod det i Kyrkans Tidning om "samfundsministerns" besök hos Svenska kyrkan och EFS.
Kyrkans Tidning: Attefall inleder samfundsturné i Uppsala>>
Kyrkans Tidning: Samfundsminister besöker Uppsala>>

Det är Stefan Attefall>>, kristdemokraternas gruppledare, som inom sitt ministerområde också har fått ansvar för samfunden.
Sändaren: Stefan Attefall blir samfundsminister>>

Enligt Kyrkans Tidning är Attefall imponerad av arbetet i Svenska kyrkan.

Efter samtalet var civilministern imponerad av Svenska kyrkans breda arbete.

- Svenska kyrkan är den största kulturorinstitutionen i Sverige. Men hur många svenskar vet om det? Det är en viktig del av det civila samhället, framhöll han vid en pressträff.

(…)

Han ser som en av sina uppgifter att synliggöra kyrkor och samfunds arbete i Sverige och vad det betyder för integration och även för att upprätthålla de grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheterna.

Samtalen rörde också den kommande begravningspropositionen som regeringen lägger fram för riksdagen i höst. Och så pratades det, enligt Kyrkans Tidning, även om de ekonomiska bidragen för att bevara allt kulturvärde i våra olika kyrkor.

Idag har också förre biskopen i Visby Biörn Fjärstedt skrivit en debattartikel i tidningen Dagen.
Dagen: Statskyrkan som blev kvar>>

Biskop Biörn skriver:

Svenska kyrkan är fortfarande ett slags övergripande organ för religion i Sverige. En paraplyorganisation under vilken de olika frikyrkorna är mer eller mindre inordnade, Svenska missionskyrkan och Svenska baptistsamfundet mest. Så hur det går för Svenska kyrkan berör långt fler än hennes tillhöriga.

Och sedan har han synpunkter på hur kyrkostyrelsen tagit fram kravprofilen för den nya generalsekreteraren för Svenska kyrkan.

Denne, (generalsekreteraren; min anm) sades det, skulle inte behöva äga teologisk kompetens och inte juridisk - för där hade det gått snett. Däremot hade ansetts att den sökande bör vara medveten om att arbeta i en "politikerstyrd organisation".Det hela är så häpnadsväckande att det först förefaller obegripligt. Närmare betänkt är det förstås systemets självbild: en politikerstyrd organisation. Fram tills nu har detta dock förnekats av systemets politruker, så det är välgörande att det klarläggs. Några teologer har till och med försökt få det till att den helige Ande kan verka i det sekulära och politiska, riksdagen rent av, till och med bättre än genom den gemenskap som närs av ordet, sakramenten, bönerna och trons liv.

Att vi inte vill ha en kyrka som styrs av partipolitik håller jag helt med biskop Biörn om. Det är något som vi i POSK - partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, har kämpat för sedan vi bildades 1987. Om vi får vara med och bestämma så blir partipolitiken i Svenska kyrkan blott en 100-årig parentes!

Bilden lånad från Kyrkans Tidning. Foto: Frida Brännlund

Uppdaterad 24 februari 2011 kl 10.10
Dagen: Minister Stefan Attefall; Vi vill förstå kyrkan bättre>>

Inga kommentarer: