2 aug. 2009

Vem är en kyrklig elit?


Igår var det 50 dagar kvar till kyrkovalet. Plötsligt känns det som dagarna går rasande snabbt. Eftersom jag faktiskt har semester så var jag två dagar helt utan min dator och har nu fått tid att läsa ikapp bland annat Kyrkans tidning. I senaste numret hittar jag tredje intervjun med en partiledare - folkpartisten Jan Björklund.

Kontentan av hans resonemang inför kyrkovalet är att konflikter ökar valdeltagandet. Och att det därför är viktigt att ta ställning. Han tycker det är viktigast att kyrkan förblir en öppen folkkyrka så att människor kan få komma till kyrkan och fira sina högtider. Alternativet skulle vara att det bara är en kyrka för en liten grupp högkyrkliga - även om de också är välkomna.

Sen anser han att det är viktigt att vigselrätten finns kvar. Det tycker han vore konstigt annars. När det gäller den kyrkoantikvariska ersättningen får vi bara undvikande hala politiska svar.

Ursäkta mig, men nu sitter jag här och blir lite upprörd. Var någonstans står det skrivet att det är skillnad mellan att vara folkkyrka och att ha kristna människor med i kyrkan? För det är så jag, just nu, tolkar det. Jan Björklund pratar om "en liten grupp högkyrkliga" och sen pratar han om "folkkyrkan". Som om detta skulle vara två olika saker! Som om människor som går i kyrkan regelbundet bara för det är "högkyrkliga". Åhhh… jag blir så upprörd!

I POSK skriver vi i vårt handlingsprogram att vi vill att människor som skall vara med och ta ansvar i kyrkan också skall vara människor som är förtrogna med kyrkans gudstjänster och församlingsliv. Det vi ibland kallar "människor från kyrkbänken". Och det Jan Björklund, är ingen "liten sekt av högkyrkliga" - det är helt vanliga människor, arbetare, tjänstemän, unga och gamla som har funnit att ett liv i gemenskap i en församling och med Gud spelar stor roll. Och att de vill vara med och ta ansvar för att Svenska kyrkan som folkkyrka skall få fortsätta finnas. Så att fler människor skall kunna få komma till tro och aktivt vara med i församlingen.

Nej, sluta tro att folkkyrklig och aktiva kristna är två olika saker. För det är det INTE! För ingenstans i biblen (mig veterligen) står det "kom till mig alla som redan är kristna och tillräckligt kyrkliga så skall jag ge er ro" - nej, det står "Kom till mig, alla som är tyngda av bördor: jag skall skänka er vila." Matt 11:28

Jan Björklund avslutar intervjun med att säga att han tycker det är viktigt att kyrkan följer med sin tid och att en folkkyrka måste följa värderingarna i samhället. Nja, säger jag, det är självklart viktigt att kyrkan följer med sin tid och att man ser vilka värderingar som finns i samhället. MEN - kyrkan skall leva i världen och inte av världen. Kyrkan skall inte ha samhället och dess värderingar som sitt rättesnöre, utan Gud och bibeln. Och kyrkan kommer att vara lika mycket folkkyrka för det!

Sen har jag läst Åke Bonniers (domprost i Stockholm) blogg om kärleken och vigselrätten. Åke tycker att Svenska kyrkan skall släppa vigselrätten, bland annat med hänvisning till de ekumeniska kontakterna.

Och sen har jag läst Maria Abrahamssons blogg, kyrkomöteskamrat från (M) som skriver om moderaternas kyrkovalsfrågor. Och moderaterna säger ju sig ha tagit ställning för att kyrkan skall behålla sin vigselrätt. Även om det var en av moderaterna som i kyrkostyrelsen har reserverat sig mot kyrkostyrelsen förslag till kyrkomötet. Sen är jag lite förundrad över att moderaterna så envist väljer att ställa upp i kyrkovalet när deras partiledare säger att religion och politik skall hållas isär.

Foto: Kyrkans tidning

Läs vad jag tycket om Fredrik Reinfelts intervju här
Läs vad jag tyckte om Mona Sahlins intervju här
Läs vad jag tyckte om att Kyrkans tidning intervjuar partiledarna här

Inga kommentarer: