2 juli 2009

"Religion och politik skall hållas isär"


"-Religion och politik skall hållas isär" - så säger Fredrik Reinfeldt i Kyrkans tidning idag. På frågan om "hur kan valdeltagandet i kyrkovalen bli större?" svarar han:
– En viktig del i detta handlar om att vara relevant i samhällsdebatten. För mig handlar det om att våga se och lyssna in de samhällsproblem som människor upplever i sin vardag. Detta förutsätter självklart att företrädare och kandidater är närvarande bland människor för att både informera om valet, betydelsen av Svenska kyrkans verksamhet och framför allt för att kunna svara på deras frågor.

Och på frågan om politik i Svenska kyrkan
Är det bra att kyrkan är politiserad på så sätt att nomineringsgrupperna i kyrkovalet är kopplade till politiska partier som vi känner från rikspolitiken?

– Vår grundläggande utgångspunkt är att religion och politik ska hållas isär. Den nuvarande ordningen är ett resultat av den överenskommelse som slöts i samband med att Svenska kyrkan skildes från staten. I den var det också viktigt, inte minst för kyrkan själv, att som ett uttryck för alla medlemmars delaktighet också bevara inslaget av demokratiskt valda lokala organ.


Fredrik Reinfeldt är själv inte medlem i Svenska kyrkan utan gick ur som 18-åring, eftersom han tyckte att Svenska kyrkan var för vänsterinriktad. Han är dock både gift i kyrkan samt har låtit döpa sin barn till den kristna tron.

Och jag tänker på vad som står i POSKs handlingsprogram

Detta är POSK

POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är uppbyggt av lokalorganisationer och stiftsorganisationer, och arbetet inom POSK följer svensk demokratisk tradition. POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.


Bilden är lånad från Kyrkans tidnings artikel.

Inga kommentarer: