Idag börjar Martin Garlöv att gästblogga hos mig. Jag hoppas att vi får se fler intressanta blogginlägg från fler POSKare.
Svenska Kyrkans egen veckotidning Kyrkans Tidning toppar idag med en artikel om att de små nomineringsgrupperna har fler kandidater att välja på för de röstande kyrkomedlemmarna i årets kyrkoval jämfört med det 2005. Det är bra.
Den lilla gruppen Sverigedemokrater får omotiverat stor plats i Kyrkans Tidning. Det är inte bra. Mycket liten uppmärksamhet ges i artikeln som Lennart Lundberg skrivit åt det faktum att de allmänpolitiska partierna krymper i antal kandidater i kyrkovalet: Kristdemokraterna, minus 32 %, folkpartisterna minus 28 %, moderaterna minus 24 %, centerparitet minus 19 %, socialdemokraterna minus 4 %.
Det är bara socialdemokraterna av dessa som lyckats undvika ett ras. Moderaterna har redan färre kandidater än Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Fortsätter moderaterna att krympa i samma takt som nu är bara ett tusental kandidater kvar om tre mandatperioder.
Socialdemokraterna kan fortfarande dra nytta av partiapparaten på ett annat sätt än de andra politiska partiet. Enligt uppgift har man satsat minst 1 miljon extra på kyrkovalet utöver de pengar som kyrkomedlemmarna bidrar med genom det så kallade nomineringsbidraget.
Sverigedemokraterna ska man ideologiskt ta avstånd ifrån, men deras sätt att utnyttja valsystemet inom Svenska Kyrkan skiljer sig väl inte från hur de andra allmänpolitiska partierna gör?
Partipolitiskt obundna är som sagt redan en stor grupp med långt över tretusen kandidater i som ställer upp i kyrkovalet. Två andra mindre obundna grupperna ökar. Mest Frimodig kyrka med 130% till 494 kandidater. Öppen Kyrka samlar 353 kandidater genom att öka med 35%.
Den bortre parentesen om kyrkan där partipolitiseringen kom att styra är inom synhåll.
Det system som på 1930-talet tillkom som en kompromiss blev redan innan statskyrkans avskaffande en otidsenlig lösning som hämmade medlemsinflytandet och med den kyrkans demokrati och verksamhet. I den fria kyrkan efter 2000 hör inte partipolitiken hemma alls. En demokratisk reform behövs och den kommer.
I kyrkovalet söndag 20 september kan kyrkans medlemmar bestämma med vilken hastighet demokratiseringen ska genomföras. Undersökningar vid valen 2001 och 2005 signalerar att många aktiva medlemmar röstskolkar. Mobiliseringen av de många tiotusental som varje vecka är delaktiga i församlingslivet med vardagsarbete och gudstjänst, är den stora utmaningen i den valrörelse som nu inleds.
Martin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar