27 aug. 2009
Dagens Kyrkans tidning
Kyrkans tidning kommer med morgontidningen och jag ägnade en stund åt att läsa den.
Som vanligt intressanta artiklar om mycket.
Förstasidan är idag täckt av nyheten om Göteborgs stifts omprioriteringar. Jag kommer inte att kommentera detta eftersom min make sitter med i stiftsstyrelsen och den prioriteringsgrupp som gjort förslaget.
Däremot hittar jag inte ett ord om läronämndens yttrande om kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet. (läs min bloggpost om yttrandet här).
Oförmågan att ta in den nyheten, som ändå kom igår under dagen, visar väl på det otympliga i att bara vara en veckotidning. Men det måste väl ändå vara så att man kan omprioritera när det händer en så, för kyrkan, ovanlig sak som att biskoparna har så olika uppfattningar, i läronämnden?
Men jag hittar fler intressanta artiklar. Forskare Jonas Bromander har undersökt varför folk inte röstar i kyrkovalet. Och det visar sig att partipolitiken kan vara en orsak. Det vill säga - eftersom man tycker det är fel med partipolitik i Svenska kyrkan vill man inte medverka i ett val där partierna ställer upp. Hur tänker ni då - ni politiker som säger att ni måste finnas kvar för att värna demokratin och folkkyrkan…?
Sen är det många som känner sig för dåligt insatta och heller inte vet vad de olika grupperna står för. Känner du dig osäker på vad POSK står för så läs på vår webbplats www.posk.se eller se min blogg här.
Utlandskyrkoutredningen har presenterats. Den har nu också landat i min brevlåda.
Utredningen är enig i sitt förslag - som går ut på att utlandskyrkan kopplas till Uppsala igen med ärkebiskopen som biskop. Det har suttit med representanter för Utlandskyrkan i utredningen. Det finns dock ett särskilt yttrande från Per Lindberg (POSK) Ulla Rickardsson (c) och Lennart Sacrédeus (.kr) där de önskade mer nyanserade skrivningar i vissa av förslagen. Jag får återkomma till detta vid ett senare tillfälle. Enligt kyrkans tidning verkade de församlade från utlandskyrkan vara nöjda med förslaget. Biskopen i Visby var dock kritisk mot förslaget. Det kommer att gå på remiss.
Sen hittar jag en debattartikel "Vem räddar utrotningshotade gudstjänstfirare?" Det är Gun-Britt Karlsson från Stigtomta som är orolig för gudstjänsten och dess former. Hon undrar vem som är ansvarig för förändringen och upplever inte att biskopar och präster särskilt starkt brinner för frågan att gudstjänsten skall vara viktigt och berörande för fler.
Tja, bara genom att läsa annonserna i Kyrkans tidning så hittar jag två aktiviteter som berör gudstjänsten och teologin. Det är gudstjänstfestivalen i Göteborg som äger rum 11-14 mars 2010 och det är Teologifestivalen i Uppsala den 5-7 februari 2007.
I Göteborg har biskopen varit med och tagit fram "Steg på vägen" för att prata tro och liv. I Karlstad hade man i våras en festival "Livet värt att leva". Och sen har vi kyrkohandboksgruppen som arbetar med Svenska kyrkans alla gudstjänster. Där kan man få komma med förslag och synpunkter själv. Bara för att nämna något.
Ja du, Gun-Britt, det pågår en massa tänkanden och funderingar på gudstjänsten. Men du tar upp en viktig fråga!
Och det är en fråga som POSK också tycker är viktig. Vi vill att Svenska kyrkan skall fira fler gudstjänster, och gudstjänster som ger hopp och mod för hela livet.
För gudstjänsten, mötet med Gud, är det som ger oss kraft att leva i vardagen, i glädjen som sorgen i motgången som i medgången. Hopp och mod för hela livet!
Etiketter:
allmänt,
biskop,
demokrati,
ekonomi,
Församlingstankar,
Gudstjänst,
kyrkoval,
Media,
stift,
struktur,
utlandskyrkan,
valfrågor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar