I tidningen Dagen har man undersökt vad nomineringsgrupperna inom Svenska kyrkan gör med det mandatstöd som årligen delas ut i förhållande till hur många mandat man har i kyrkomötet.
POSK har skickat in alla sina handlingar till tidningen Dagen. Det handlar om budget och räkenskaper och som öppet redovisas i samband med årsmötet varje år.
Dagen: Miljonregn över Svk:s politiska grupperingar>>
POSK är ett exempel, en nomineringsgrupp som vill frigöra kyrkan från traditionell partipolitik. De vill halvera mandatstödet, och tycker att kyrkan bör använda pengarna till andra saker.- Men vi är lite kluvna i frågan, säger Hans-Olof Andrén, ordförande för POSK.
- Det går inte att vara så blåögd som att säga att vi klarar oss utan resurser. Ska vi ha den demokratiska ordning vi har måste det finnas pengar. Men nivån på mandatstödet är på tok för stort.
De pengar POSK får för sina 33 mandat i kyrkomötet vill de i alla fall använda. De har anställt en informatör som sköter webb, blogg, administration och reser runt till POSK-grupper i landet. Pengarna används också för utbildning av kyrkopolitiker, exempelvis har de gjort en studieresa till Berlin.
(…)Socialdemokraterna är den klart största nomineringsgruppen i kyrkomötet. Med sina 71 mandat får de i år drygt 1,5 miljoner kronor från Svenska kyrkan, och under hela den pågående mandatperioden på fyra år får de cirka 7,5 miljoner kronor. En utbetalning från Svenska kyrkan som de tycker är rimlig.
För pengarna har de bland annat anställt en handläggare som sitter på partistyrelsens kansli och jobbar med kyrkopolitiska frågor. Ledamöterna får också åka på utbildning och de samlas också för kyrkopolitiska rådslag. Cirka en miljon kronor planeras också att användas till kommande kyrkoval.
- Pengarna redovisas som en del av den socialdemokratiska partistyrelsens bokslut varje år, tillsammans med en verksamhetsberättelse där kyrkomötesgruppen har ett eget avsnitt, berättar Olle Burell, Socialdemokraternas gruppledare för kyrkomötet.
Förra veckan berättade tidningen Dagen om hur Sverigedemokraterna använde sina pengar.
Det skrev jag om här>>
Ett enklare och billigare valsystem bör införas. Indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte speglar bättre dessas uppgifter. Stiftsfullmäktige behandlar frågor som rör församlingar, inte enskilda medlemmar. De frågor som kyrkomötet behandlar rör i första hand kyrkans interna regelsystem och dess verksamhet på nationell nivå, det vill säga församlingarnas gemensamma arbete och kyrkans identitet. Särskilt viktig är behandlingen av lärofrågor.
POSK menar därför, att ledamöter av stiftsfullmäktige och kyrkomöte måste ha en församlingsförankring och bör väljas indirekt, av kyrkofullmäktige eller direktvalt kyrkoråd. För kyrkans trovärdighet måste partipolitiseringen brytas. Svenska kyrkans beroende av de politiska partierna är ett arv från den tid när kyrkan var en del av den offentliga sektorn. Kyrkan måste nu tydligare framträda som trossamfund och folkkyrka. På församlingsnivå bör kyrkliga val bli personval.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar