3 okt. 2011

Mandatstöd från kyrkomötet

Tidningen Dagen har skrivit två artiklar om det mandatstöd som nomineringsgrupperna får från kyrkomötet. Alla nomineringsgrupper har blivit kontaktade av tidningen för att berätta vad de gör för pengarna.

Dagen: Stödet från kyrkan fyller på SD:s sparkonto>>
Dagen: Kyrkostyrelsen viceordförande: De tar inte sin uppgift på allvar>>

POSK har också redogjort för tidningen Dagen hur vi har hanterat mandatstödet. Dagen har fått alla handlingar och ekonomisk redovisning (som också redovisas vid varje riksårsmöte).

För ett par år sedan var det mycket riktigt ett utbildningsbidrag, som vice ordförande i kyrkostyrelsen säger, som kyrkomötet delade ut till nomineringsgrupperna i kyrkomötet. På den tiden använde POSK också pengarna för att utbilda de ledamöter som satt i kyrkomötet. Flera olika utbildningsresor genomfördes, där ledamöterna fick fördjupa sig i frågor som var aktuella att ta upp och besluta om i kommande kyrkomöten.

Men för några år sedan ändrades bidraget. Det heter nu mandatbidrag och behöver inte bara användas till utbildning. Och det höjdes också radikalt. POSK reserverade sig mot detta beslutet. Men nu när POSK fick pengarna funderade styrelsen på hur dessa kunde gå tillbaka till POSK-organisationen på bästa sätt.

Det började med att POSK ordnade kyrkodagar i Vadstena 2007. Nya kyrkodagar ordnades 2008 och då beslutade också styrelsen att anställa en informatör.

Så nu använder POSK mandatstödspengarna från kyrkomötet till att utbilda kyrkomötesledamöterna (en studieresa gjordes med gruppen till Berlin våren 2011), stödjer organisationen genom att ha en informatör anställd samt ordnar kyrkodagar. (2011 i samband med Teologifestivalen 5 februari Läs mer här>>).

I grunden tycker POSK att mandatstödet skall sänkas. Även om detta skulle innebära att POSK inte kan ha kvar sin informatör, utan måste lösa det på annat sätt.

Inga kommentarer: