5 apr. 2011

Reformationen pågår fortfarande efter 500 år

Kerstin Wimmer Foto: Maria Lundström/Lunds stiftKerstin Wimmer är präst och befinner under ett år i Lutherstadt Wittenberg, på Lunds stifts uppdrag, med anledning av det Lutherdekad som just nu pågår.

Lutherdekadet firas från 2008 fram till 2017 då det är 500 år sedan Luther enligt traditionen spikade upp sina teser på slottskyrkan i Wittenberg.

Läs mer om jubileet här>>

Under detta årtionde, som startade 20 september 2008, har varje år ett särskilt tema.
2008 Lutherdecenniet börjar
2009 Reformation och bekännelse
2010 Reformation och utbildning
2011 Reformation och frihet. Det är också ett speciellt "Schweden-Jahr"
2012 Reformation och musik
2013 Reformation och tolerans
2014 Reformation och politik
2015 Reformation - Konst, medier och bibel
2016 Reformation och en enad värld
2017 Jubileumsår som kulminerar den 31 oktober i Wittenberg.

Dessutom ordnas det en mängd andra aktiviteter och evenamang.

"Även om världen går under i morgon så planterar jag mitt äppleträd idag" är ett citat som tillskrivs Martin Luther.

Därför har Lutheran World Federation ett projekt i Wittenberg där det byggts upp en stor trädgård "Luther garden" med femhundra träd, ett för varje år sedan reformationen startade. Träden doneras och planteras av kyrkor, församlingar och stift som också förbinder sig att plantera ett träd hemma i sin församling. På det viset blir det ytterligare ett sätt att visa på reformationens spridning.

Svenska kyrkan har inbjudits att plantera ett träd, men har ännu inte svarat. Jag hoppas verkligen att ärkebiskopen och kyrkostyrelsen bestämmer sig för att vara med och stödja projektet och - kanske under kyrkomötet till hösten - plantera ett träd utanför Uppsala domkyrka.

Svenska kyrkan fick en förfrågan att skicka en forskare till Wittenberg och det blev Lund stift som svarade och då skickade Kerstin Wimmer. Hon kommer under året att forska om Luther samtidigt som hon skriver på sin doktorsavhandling vid Köpenhamns universitet "Martin Luther och psaltarpsalmernas betydelse för gudstjänstlivet".

Det finns också möjlighet för teologer att under en månad gå en kurs i Wittenberg. Kurserna ordnas två gånger om året och har olika tema. Svenska kyrkan har inbjudits att skicka teologer, men ännu har ingen präst från Sverige varit med på någon kurs. Vi får hoppas att Svenska kyrkan skickar några av sina präster så småningom.

POSKs kyrkomötesgrupp var på besök i Lutherstadt Wittenberg den 2 april och träffade då Kerstin Wimmer och Hans W Kasch som berättade om Lutherjubileet och visade oss Lutherträdgården som är under uppbyggnad. Vi fick också tillfälle att gå in i kyrkan där Luther predikade över 2000 gånger och vi besökte också Lutherhaus där vi bland annat såg Luthers arbetsrum.

Kerstin Wimmer sa att det som var mest spännande är att reformationen pågår fortfarande. För även om vi firar jubileum och har museer så är det inte något som bara hände då - reformationen pågår fortfarande och är pågående.

Som medlem i en evangelisk-luthersk kyrka tycker jag det var mycket roligt att få se Wittenberg, där allt hände. Att få gå på gatorna där Luther gick, vandra runt i huset där han höll sina bordsamtal, där hela hans familj levde och verkade. Det gör också mig mer intresserad av att få veta mer om Luther, precis som Kerstin Wimmer berättade.

Jag hoppas verkligen att Svenska kyrkan också passar på att utnyttja möjligheten att använda sig av Lutherjubileet, så att vi kan lära oss mer om vår bakgrund som protestanter och evangeliskt lutherska och vad det betyder för oss idag i Svenska kyrkan.

/Carina Etander Rimborg
informatör

Foto av Kerstin Wimmer: Maria Lundström

Inga kommentarer: