20 apr. 2011

Kom igen nu biskopar och säg något!!!

Jag läser Kyrkans Tidning idag - och blir så ledsen, igen…

Det är en stor artikel med Ulla Karlsson, präst i Falun, som blir intervjuad efter det debattinlägg hon gjorde i Kyrkans Tidning för två veckor sedan. Jag skrev om det här>>

Intervjun i dagens nummer: Ulla Karlsson: Nu vet jag vad som är tabu i kyrkan>>

I intervjun av Barbro Matzols säger Ulla Karlsson:
– Det diskuteras inte trosfrågor eller teologi inom kyrkan när man har möten och samlingar av olika slag. Det man diskuterar är administration och praktiska saker.

– Om sådana frågor någon gång kommer upp, rör de bara floskler eller så säger man att tron är en privatsak som man ska hålla för sig själv. Det blir konstigt att stå i kyrka och församling och samtidigt inte kunna samtala i arbetslaget om hur man tänker om exempelvis gudsbilden.
Jag tror Ulla Karlsson har helt fel. Det diskuteras visst trosfrågor och teologi i församlingarna. Om Ulla Karlsson upplever att detta inte sker i hennes församling så kanske det beror på att hon som teolog inte leder eller utmanar i teologiska frågor.

Eller är jag helt ute och cyklar? Upplever du att det inte pågår diskussioner eller pratas teologi i din församling?

Jag blir förvånad eftersom prästen Jan Marbenius i Söderbärke uttryckte liknande synpunkter i Magasinet Fokus som jag berättade om här>>

I Fokus står det:

Jesus budskap är radikalt. Det blir ofta lite snällt. Människor kommer till kyrkan för att det ska vara trevligt. Är det inte det så får det vara. Nattvarden är det få som tar, bjuds det på fika kommer fler. Söderbärkes kyrkoherde har inget emot att dricka kaffe men han längtar efter att någon gång få tala om trons djupare dimensioner. Det händer nästan aldrig.

Två präster som säger att det inte talas om tron och teologi. Men… är det inte ett av prästernas uppdrag? Att hjälpa oss som inte har kallelsen att vara vigda teologer - men som är en del av det allmänna prästadömet, att faktiskt prata teologi, om livets innersta väsen?

En präst som pratar teologi och som också ifrågasätter och upprör det är Dag Sandahl. Han skriver på sin blogg om sina böcker, hur han pratar och skriver teologi Läs här>>

Dag Sandahl har också läst om Ulla Karlsson i Kyrkans Tidning och skriver här Hacka inte på Ulla>>

Kyrkans Tidning ledare: Blod och offerlamm måste få diskuteras>>

Jag tror att Ulla Karlsson är helt ute och cyklar rent teologiskt. De tankar hon uttrycker är för mig helt främmande i den kristna tron.

För mig vore den kristna tron otroligt tom om Jesus bara skulle vara en kärleksfull nallebjörn som vi kan ta till för att livet skall vara rosenrött. Livet är inte rosenrött - livet är blod, lidande och sorg - blandat med glädje, kärlek och lycka! När Jesus är livet, så är det både ock! Jag vill aldrig ha det på något annat sätt.

Och jag är förvånad över att ingen biskop överhuvudtaget har reagerat och sagt någonting om den debatt som blossat upp om teologi och kyrkans innersta kärna!

Kom igen nu, biskopar och säg något! Kom igen nu och stå upp för den kristna tron! Kom igen nu och var teologiska ledare och hjälp oss teologer i det allmänna prästadömmet!

3 kommentarer:

RogerL sa...

En annan relaterad artikel i dagens Kyrkans Tidning.

* Mer vardag i gudstjänsten, sid 11

"- Alla intervjuade utom en tog upp syndabekännelsen. Många kände sig nedtryckta och hade svårt att förstå vitsen med syndabegreppet som en del i gudstjänsten."

Verkar finnas en rejäl möjlighet att diskutera teologi här - folk reagerar ju.

Gunvor Vennberg sa...

Jamen, inser du inte att det här är som kejsarens nya kläder. Ulla Karlsson har just, helt omedvetet avslöjat den liberala teologin inför kyrkfolkets ögon, och de har med rätta blivit upprörda. Biskopskollegiet är splittrat mellan liberala och konservativa, liksom prästkollegiet. Alla är naturligtvis kanske inte lika "renlärigt" liberala som Ulla Karlsson, men dock. Vad ska biskoparna (som f ö har släppt igenom Ulla Karlsson m fl till prästämbetet) säga? De har ett enhetens ämbete i en kyrka som håller på att falla sönder och allt de säger kommer att reta någon, om inte annat så kollegerna i biskopsmötet, den ena eller den andra. I vissa stift släpps inte ens de teologiskt konservativa igenom till vigningstjänst p g a äktenskapsfrågan. Och så visar det sig att för liberaler är det inte så noga att ställa upp på ens det mest centrala i den kristna tron. Är det konstigt att det finns en viss upprördhet där ute?? Vakna POSK! Svenska kyrkan är på glid. Om du menar allvar med att graven var tom borde du ansluta dig till oss i Frimodig kyrka så att vi kan vara frimodiga ihop. Att tro att biskoparna ska våga vara det åt oss är för mycket begärt i dagens Svenska kyrka. Den politiserade Svenska kyrkan har valt de biskopar åt sig som den har gjort. Det allmänna prästadömet (de döpta och troende enl Luther) håller som bäst på att rösta med fötterna. Övriga röstar med plånboken. Frimodig kyrka har gett ut en brochyr som ska försöka förmå kristna att stanna kvar ännu en tid, så att det finns en rest kvar att bygga på när det rasat. Vad gör ni?

Anonym sa...

Carina,
Bra att du reagerar. Ska bli intressant att se fortsättningen.