25 mars 2011

Guds rena lamm, oskyldigt, på korset för oss slaktad!


Jag blir så ledsen…

I Kyrkans Tidning finns en debattartikel>> från Ulla Karlsson, präst i Aspeboda församling i Västerås stift. Hon är upprörd över att kyrkan har en gudsbild som pratar om att vi offrar ett lamm, och om synd och död.
Nu är vi inne i fastan igen, en välkommen tid för många, en tid för återhämtning och reflektion, men hur många reflekterar egentligen på djupet över texternas och psalmernas innehåll?
(…)
Är det ingen människa som undrar över detta inom kyrkan? Jag förstår att människor utanför kyrkan inte bryr sig, eftersom det är en så verklighetsfrämmande världsbild i ett modernt sekulariserat land, som förmedlas. Men det måste väl finnas någon människa som funderar över detta?

Är det inte dags att vi i kyrkan börjar tala om människor i utveckling istället? Det finns ingen fallen skapelse och därför blir hela försoningsläran orimlig! Plocka bort allt tal om synd, skuld, skam, blod, slaktade lamm och annat förfärligt! Det hör inte hemma i modern tid, bland upplysta människor!
Artikeln har som ni förstår fått många, många kommentarer.

Och jag är bara väldigt, väldigt ledsen. Jag förstår inte hur en präst i Svenska kyrkan inte kan förstå att utan Jesus offer på korset så vore vi ingenting. Utan Jesus som har offrat sig för alla våra synder - så… ja, jag kan nästan inte ens tänka det… Det skulle vara fullständigt förfärligt!

Gabriel Fjellander (FK) har anmält Ulla Karlsson till Västerås domkapitel. Du kan läsa hans anmälan här>>

Jag hoppas verkligen att alla biskoparna också diskuterar detta inom kollegiet samt att domkapitlet i Västerås tar tag i den aktuella frågan på ett klokt sätt!

Ur POSK:s handlingsprogram:
Utbildningarna till tjänst i kyrkan ska tillföra den kompetens som församlingarna behöver för att fullgöra sitt uppdrag att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission. Svenska kyrkans anställda måste ha en god teoretisk och praktisk utbildning.
(…)
Församlingarnas medarbetare måste vara trygga i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära liksom i sin egen personliga värdegrund och identitet för att kunna verka i dialog med den nyandlighet, allmänreligiositet och sekularisering som präglar vår tid. I det alltmera mångkulturella och mångreligiösa samhället vi lever i har vi som kyrka också ett ansvar att mötas i religionsdialog.

Inga kommentarer: