15 feb. 2011

Ärkebiskopen debatterar vidare om vapenexporten

På DN debatt har idag ärkebiskop Anders Wejryd en replik med anledning av vapenexportdebatten.

DN: 15/2 Viktigt med bred debatt om vapenexport>>
DN: (Peter Larsson) 10/2 Kyrkan stödjer redan vapenexporten>>
DN: 5/2 Vapenexport inget verktyg för dialog med diktaturer>>

”Viktigt med bred debatt om vapenexport”

Vi behöver en bred debatt om den svenska politiken för global utveckling, inklusive exporten av krigsmateriel. Att uppröras över att kyrkor och enskilda organisationer är med och debatterar den svenska säkerhetspolitiken antyder en märklig demokratisyn, skriver ärkebiskop Anders Wejryd i en replik.

Dubbelmoral skadar alltid. Att inför medborgarna säga ett men göra ett annat drar isär samhället. Vi behöver en öppen debatt om vapenexporten precis som vi har om biståndet. En sådan debatt kräver att politiker och andra, som vet att livet är sammansatt, kommer ut på banan. Förs debatten bara mellan dem som motsätter sig all vapenexport och dem som har sin försörjning av vapenexporten kommer man inte långt.

Peter Larsson (DN.se/debatt 10/2) utgår från att jag inte vet så noga vad jag talar om. Naturligtvis har vi tillgång till relevanta uppgifter och vet också vad sekretessen ska hindra alla från att veta. Svenska kyrkan har haft anledning till att gräva djupt i dessa frågor, inte minst i samband med remissyttrandet i höstas kring Genomförande av direktiv om överförande av krigsmateriel inom EU (Ds 2010:29) och yttrandet kring Krigsmaterielutredningen (SOU 2005:9).

Vår ståndpunkt är att frågor om vapenexport alltid måste relateras till Sveriges bindande internationella åtaganden rörande mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Vi är oroade över att en tyngdförskjutning i nuvarande praxis för Sveriges handel med krigsmateriel verkar ha skett. Rättighetsperspektivet måste få ett tydligare genomslag i det svenska regelverket för krigsmaterielexport – i enlighet med vad som är fastslaget i Sveriges politik för global utveckling.

Det gläder mig att Peter Larsson ser vikten av att Svenska kyrkan, till exempel genom fältprästerna, är nära människor i svåra situationer. Försvaret är viktigt för Sverige. Att hävda att det svenska försvaret har viktiga uppgifter är dock inte samma sak som att säga att krigsmaterielexport ska gå till länder som allvarligt kränker de mänskliga rättigheterna. Det är skillnad.

Vi behöver en bred debatt om den svenska politiken för global utveckling, inklusive exporten av krigsmateriel. Informationsanslaget gav möjlighet för svenska biståndsorganisationer att informera om sitt bistånd och delta i debatten om svensk politik för global utveckling. Det senare är i stort sett inte längre möjligt eftersom syftet med informationsanslaget har ändrats.

Att uppröras över att kyrkor och enskilda organisationer är med och debatterar den svenska säkerhetspolitiken antyder en märklig demokratisyn. Men, för att lugna Peter Larsson, för Svenska kyrkan är det viktigt att i huvudsak finansiera sitt biståndsarbete med egna pengar. Vi vill stå så fria som möjligt.

Anders Wejryd, Svenska kyrkans ärkebiskop

Jag skrev om ärkebiskopens första inlägg här "Tiga eller vara en röst">>
Som jag skrev då:
Jag tycker också att det är självklart att religiösa ledare skall uttala sig om samhällsfrågor och politiska frågor - men utgångspunkten måste vara tydlig och klar.

Ur POSKs handlingsprogram:
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen.
Och jag skulle åter igen vilja ha den tydliga kopplingen till varför just Svenska kyrkan skall uttala sig. Vad är vinkeln, kyrkans grund för att bry sig om det här?

hd.se KulturSörens blogg 19 januari 2010 KG Hammar Sverige säljer mest vapen per capita>>
Bilden ovan visar länder som Sverige exporterar vapen till och är gjord av Sydsvenskan.

Inga kommentarer: