16 feb. 2011

Svenska kyrkan ACT-alliansen


För några år sedan valde Svenska kyrkan att lägga samman sitt arbete i Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Mission och kalla detta Svenska kyrkans internationella arbete - Hela världen. Kyrkokansliet tog också fram en ny logga, vilket vållande en del rabalder eftersom den inte på något sätt gick efter de grafiska regler som samma kyrkokansli också tagit fram och sagt att alla måste följa.

Ja, ja, så kan det gå. Under knappt tre år har vi nu använt det långa namnet, med sitt bildmärke som ser ut som någon satt lite på sne.

Men nu har alltså Internationella nämnden beslutat att ändra detta.
På Svenska kyrkans intranät kan vi läsa:
10 februari 2011 tog den internationella nämnden ett beslut att ändra benämningen på den internationella verksamheten till Svenska kyrkan ACT-alliansen. Det är ett beslut som bygger på att den nuvarande avsändaren är för lång och svår att hantera. Genom att endast använda Svenska kyrkan med tillägget ACT-alliansen visar vi tydligt att vi är Svenska kyrkan, men att vi också är en del av en världsvid gemenskap.

1 januari 2010 blev Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete medlem i ACT-alliansen. ACT-alliansen, Action by Churches Together, är ett globalt nätverk av över 100 kyrkor och organisationer som idag finns i 140 länder. Genom ACT-alliansen samarbetar alla medlemmar i katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete och samarbetet gör det möjligt till en snabbhet och effektivitet som inte går att uppnå som ensam kyrka. Svenska kyrkan (Lutherhjälpen) har varit med i katastrofalliansen ACT International sedan 1995. Nu tas steget vidare för att samarbeta även kring utvecklings- och påverkansarbetet. Svenska kyrkan har varit med i grundandet av ACT-alliansen.

Konsekvenser för hur vi berättar om oss

För att samarbetet i ACT-alliansen ska bli så bra som möjligt behöver vi berätta om det. Därför har alla ACT-alliansens medlemmar kommit överens om att alltid berätta om sitt medlemskap i texter och att ha med ACT-alliansens logotyp i sin avsändare. För Svenska kyrkan innebar det att vi fick fyra delar att kommunicera: Hela världen, Svenska kyrkan, Internationellt arbete, ACT-alliansen. Det är en benämning som är svår att kommunicera och svår för en mottagare att ta till sig.

Beslut i nämnden 2011-02-10

I april 2010 konstaterade den internationella nämnden att avsändaren behövde ses över och gav därför kyrkokansliet i uppdrag att bereda ett förslag på benämning för den internationella verksamheten. Det beslut som nämnden fattade torsdag 10 februari innebär att den internationella verksamheten på sikt ska ändra benämning till Svenska kyrkan, med tillägget ACT-alliansen. Vårt namn är alltså, precis som de senaste tre åren, Svenska kyrkan. Den grafiska symbolen med texten Hela världen kommer längre fram att försvinna, liksom texten Internationellt arbete. Genom den ändrade benämningen blir vi fullt ut en del av Svenska kyrkan, men vi visar också att vi är medlemmar i ACT-alliansen – en världsvid gemenskap mellan kyrkor. Arbetet för att få fram hur benämningen kommer att se ut grafiskt och i text sker under våren.
Brygubben har som vanligt mycket träffsäkert kommenterat namnbytet på sin blogg. Han klargör också för alla turer med namnet, med bakgrunden för arbetet i Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Mission. Läs hela Brygubbens blogg här>>

Brygubben hänvisar också till Karin Långström Vinge och hennes blogg (Läs här>>). Karin skriver:
Här i Skövde, där vi försökt säga det långa "Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete" i lojal anda, har jag ändå märkt att fotfolket börjat säga:

"Men kollekten går la till koprojektet?"

Församlingsbor runt om i riket börjar redan protestera. Jag tror att ackt allajans blir en flopp. Vi kommer att fokusera på vad vi faktiskt vill göra.
Anders Göranzon med sin blogg Moruti skriver också om namnbytet och uttrycker sin stora trötthet>>

Jag kan hålla med om att det är lite konstigt med namnbytet. På Internationella arbetets facebooksida är kommentarerna många och skarpa. Det finns en besvikelse över namnbytet och en stor skepsis. Jag kan mycket väl förstå det. Jag tror att problemet var att namnet för drygt två år sedan togs i för stor hast, utan att ha förankrats på ett bra sätt. Loggan togs också fram utan att ha förankrats i Internationella nämnden eller ute i församlingarna och kunde heller inte försvaras i den grafiska profilen. Nu står vi där vi står.

Det är bara att hoppas att alla är klokare denna gången och tar det varligt med loggor och namn - och redovisar alla kostnader så att inget drabbar de insamlade medlen!

Ur POSKs handlingsprogram:

Svenska kyrkans internationella arbete finansieras med insamlade medel, gåvor, anslag samt bidrag från till exempel Sida. POSK ser positivt på att de administrativa kostnaderna helt överförs till Svenska kyrkans nationella nivå, så att inga insamlade medel behöver användas till administrativa kostnader i Sverige.

Arbetet med opinionsbildning är viktigt och bör fortsätta, liksom stödet att rekrytera och utbilda internationella ombud i församlingarna och stödet till vänförsamlingsprojekt. Genom opinionsbildning bör pastoraten stimuleras att anslå medel till internationell diakoni och mission. Det är angeläget att lära av och stödja internationella kontakter.

Kyrkans Tidning: Hela världen ändrar namn - igen>>
Dagen: Svenska kyrkan byter namn på sitt internationella arbete - igen>>
Kyrkans Tidning: Vi behöver ett välkänt namn för insamlingsarbetet>>

Uppdaterad 2011 02 17
Moruti (Anders Göranzon) Nu får det vara nog>>

Uppdatarad 2011 02 18
Dag Sandahl: Efter torsdag. Funderingar>>

Inga kommentarer: