22 jan. 2011

Utlandskyrkan i förändring

Anders Roos, POSK, som sitter i nämnden för Svenska kyrkan i utlandet, berättar här vad som är på gång.

Utlandskyrkans arbete förändras.

I London finns möjlighet att övernatta på kyrkans gästhem.

För några år sedan fattade nämnden för Svenska kyrkan i utlandet ett principbeslut som innebär att följa svenskens ändrade resvanor och tillgodose ett större behov av att vara med längre borta i världen. Självklart innebar det beslutet att vi då också måste se över existerande verksamhet för att inom ramen för samma resurser skapa möjligheter till förändringar.

Detta är ett normalt arbetssätt. Man beslöt därför att börja se över verksamheten i det närmsta området: Europa.

Men när sedan kyrkomötet för något år sedan beslutade att stift och församlingar i Sverige skulle hållas skadeslösa när skattebefrielsen för prästlönefonderna upphörde förvandlades scenen. Nationell nivå fick ett sparbeting på 60 miljoner. Detta var nog helt i sin ordning. Nationella nivån har svällt på ett oroande sätt.

Underligare är att dessa 60 miljoner genom senare beslut på nationell nivå skulle sparas genom den berömda oshyvelsprincipen, dvs alla enheter på nationell nivå ska procentuellt gentemot ”sin budget” spara lika mycket - oberoende av innehåll i verksamheten. Undantaget var att medel som samlas in inte ska ”röras” Ännu har jag inte fått någon rapport om hur information, utbildning, forskning, kultur osv tänker sig spara för sin del. Tongångarna på senaste kyrkomötet vara snarare att man inte kunde spara. Detta återstår att se.

Utlandschefen har enligt uppgift vid tillfälle uttalat sig skeptisk mot det sparbeting som fanns där. Detta tycks ha skapat en del oro på kyrkokansliet. Nu flyttar hon till New York och FN. Vem fortsätter att ställa i fråga? Vem ställer de nödvändiga, obekväma frågorna?

Utlandskyrkan har fått ett sparbeting på ca 13 miljoner. Dessutom finns krav på att ha en budget i balans. Det senare är väl rimligt, men det innebär att vi totalt fram till 2013 måste skära cirka 17 miljoner i budgeten. Det ska vara bestående besparingar. Till detta kommer att anslag och kollekter har minskat.

Vi har utrett och samtalat. Hittills är följande beslutat:

I Skandinavien bekostas numera från nationell nivå en tjänst – kyrkoherden i Köpenhamn. Alla andra tjänster får församlingarna bekosta själva. Sjömanskyrkan i Skagen är dessutom nedlagd från årsskiftet 2010/11.

I Tyskland har vi beslutat om neddragning av halva antalet tjänster. Dessutom ska kyrkan i Hamburg säljas.

I februari föreslås nämnden besluta följande om verksamheten i Spanien:

  1. Församlingarna måste ta ett ökat ekonomiskt ansvar för respektive verksamheter.
  2. Assistentjänsterna med inriktning husmor/husfar tas bort. Kort sagt: slut på bullbaket.
  3. Två församlingar läggs ned: Fuengirola (fastlandet) och Puerto de la Cruz (Teneriffa)
  4. Vissa ekonomiska bidrag till församlingar dras in.

Ort för ort:

  1. Fuengirola: Församlingen upphör från årsskiftet 2011/12. Personalen sägs upp. Lokalerna föreslås säljas
  2. Torrevieja: blir kvar som församling. Kyrkoherden ansvarar även för Fuengirola. Minskat ekonomiskt bidrag.
  3. Palma de Mallorca: blir kvar som församling. Ekonomiskt anslag till en lokalanställd upphör vid årsskiftet 2011/12. Får ansvar för att gudstjänster firas även i Barcelona, Madrid och norra Spanien.
  4. Gran Canaria: församlingen kvar och omfattar hela ön. Två assistenttjänster dras in 2011-07-31.
  5. Los Cristianos (Teneriffa): församlingen kvar och omfattar hela ön. En assistentjänst tas bort 2011-08-31. En lägenhet föreslås säljas.
  6. Puerto de la Cruz (Teneriffa): församlingen läggs ned. Prästgården föreslås försäljas. Ekonomiskt bidrag upphör 2011-01-01.

Utredningsgruppen har vänt och vridit på det mesta. Med stor sorg i hjärtat har vi insett att detta är det bästa vi kan åstadkomma utifrån de förutsättningar som finns.

Själv kan jag bara konstatera att jag tycker, att den osthyvelsprincipen i nedskärningarna på nationell nivå, som någon beslutat, drabbar utlandsförsamlingarna orättfärdigt hårt. Förändringar behövs. Det är sant, men det är inte rätt att församlingsverksamheter – gudstjänstliv, diakoni, undervisning och mission – drabbas så hårt bara för att de råkar ligga en bit bort från svenskt territorium.

Nu vill jag se motsvarande nedskärningar på andra områden på nationell nivå! Vem vet något om dessa?

/Anders Roos, POSK

ledamot i nämnden för Utlandskyrkan

Uppdaterad 2011 01 23 kl 14.00
Svenska kyrkan: Förändringar i verksamheten i Spanien>>
Dagen: Svenska kyrkan drar ner i Spanien>>
Uppdatering 2011 01 25
Kyrkans Tidning: Svenska kyrkan drar in verksamhet i Spanien>>

Inga kommentarer: