26 nov. 2010

Psalmer för alla tillfällen

I tidningen Dagen idag>> har Elisabeth Sandlund föreslagit två olika psalmer till kyrkokansliet i Uppsala - med anledningen av den turbulens som har uppstått de senaste veckorna med uppsägningar. Hennes förslag är "Med undran och med löje ser världen hur hon slits av tusen tvister sönder och nekar sig Guds frid", som skrevs av Olov Hartman redan för 30 år sedan (Svenska psalmboken nr 57), samt Britt G Hallqvists nr 90: "Blott i det öppna har du en möjlighet. Låser du om dig kvävs och förtvinar du."
(Här kan du hitta en del av psalmerna på nätet>>)

När det gäller situationen på kyrkokansliet så hoppas jag kunna återkomma till den när jag har fått mer information. Men så länge kan du läsa vad Brygubben säger på sin blogg. Där finns också mycket länkar till flera olika mediekällor. Läs här>>
Läs också tidningen Dagens artiklar om att flera i kyrkostyrelsen varit ovetande om avgångarna>>

Men nu lämnar jag detta och återkommer till psalmboken.

Psalmboken, finns i olika storlekar, men kan vara en liten praktisk bok. Lätt att ha med sig i väskan, finns också med praktisk förvaring. Själv har jag en psalmbok som har en "hållare" av hårdpapp - vilket gör den enkel att ha med sig. Vilket jag hade när jag var sjukskriven och var borta från hemmet i en månad.

För mig blev psalmboken räddningen. I den finns morgon och aftonböner som kan hjälpa till att strukturera upp livet när man inte klarar det själv. Där finns en bönbok med massa bra böner för olika situationer, när man inte klarar av att be själv.

Och där finns en mängd bra, underbara och "träffande" psalmer som kan sjungas, eller läsas (eller användas som böner). Oavsett om man bara behöver stöd när man skall hålla en andakt tillsammans i en grupp eller enskilt - eller om man behöver ord till stöd och inte hittar dem själv - så finns psalmboken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket tänkvärda psalmförslag!