2 okt. 2010

Kyrkomötet, en kort resumé


Fredagen 1 oktober avslutades första sessionen på kyrkomötet. Jag var inte med ända till slutet, för jag hade fått ledigt och var med och höll i seminariet "Sociala medier" på Ideellt forums Idédagar som jag skrev om här>>

Kyrkomötesveckan gick otroligt fort. Vi började ju redan på måndagen med gruppmöte som jag skrev om här>>. På eftermiddagen hade vi det formella öppnandet och val av valberedning. Det skrev jag om här>>.

Nu har jag hört att kyrkorättsutskottet gjort ett utskottsinitiativ och det skall undersökas om man nästa gång det blir val på det här sättet kan använda någon elektronisk utrustning, så att det går snabbare. Det vore bra. Så behöver vi inte lägga sammanlagt 600 mantimmar på att bara vänta i fortsättningen.

POSK fick två ordförandeplatser i de olika utskotten. En vice ordförande, Eva-Maria Munck i Ekumenikutskottet och en ordförande, (jag) Carina Etander Rimborg, i Kyrkolivsutskottet.

De olika utskotten har under veckan behandlat alla motionerna och skrivelserna i sina utskott och betänkanden är nu godkända i utskotten. I princip är alla motioner avslagna - men det beror inte på att vi är elaka eller inte vill godkänna en motion. Det beror oftast på att att-satsen kan vara otydligt skriven, eller att frågan redan är under utredning eller att det inte är kyrkomötets kompetensområde att besluta om.

Det blir många intressanta och spännande diskussioner i utskotten i alla fall - vi sitter ju trettio personer i alla utskott, från hela landet med en mängd erfarenhet.

På bloggen Livet i Svenska kyrkan har Martin Garlöv sammanfattat och länkat till en rad olika webbplatser och bloggar där du kan hitta mer information. Läs här>>

På fredagen valde vi kyrkostyrelse och alla nämnder (utom Läronämnden)

Det var en hel del rykten och funderingar på hur det skulle bli med platserna i kyrkostyrelsen. FISK och Frimodig kyrka har ju lika många mandat i kyrkomötet. (13 mandat var.) Eftersom det behövs 16 mandat för att för egen maskin få en plats i kyrkostyrelsen behövde de samverka med någon. ÖKA (Öppen kyrka för alla) har gått samman med Miljöpartister i Svenska kyrkan (MiSk).
Varför kanske kan förklaras av det här


Eftersom de båda har åtta mandat var så får de tillsammans 16 mandat och därmed har ÖKA fått en ordinarie plats i kyrkostyrelsen och MiSk får en ersättarplats.

Det som också har hänt är att FISK har fått en plats av moderaterna och sedan har ytterligare en plats släppts (av socialdemokraterna om jag inte missförstått det hela) så att även Frimodig kyrka har fått en plats, en ersättarplats. Allt detta för att undvika proportionellt val.

För POSK sitter Anna Lundblad Mårtensson och Nils Gårder på ordinarie plats och Erik Sjöstrand och Bertil Persson som ersättare i kyrkostyrelsen.

Frimodig kyrka har bloggat om kyrkostyrelsevalet - de hade hoppats på hjälp av Kristdemokraterna i Svenska kyrkan (KR) men den samverkan gick om intet. Du kan läsa om detta här>>
Dagen har skrivit>>
Kyrkans Tidning har skrivit>>

Kyrkomötesbloggen>>
Karin Långström Vinge har bloggat>>
Dag Sandahl har bloggat (1 okt)>>
Håkan Sunnliden har bloggat>>
Torbjörn Lindahl har bloggat>>
Marta Axner har bloggat>>
Ann-Sofie Persson har bloggat>>
Maria Abrahamsson har bloggat>>

OK - hur känns det så här efteråt? Det är alltid tråkigt när det blir tjafs om platser, vem som tycker vad, vem som skall samarbeta eller inte, med vem. Vem som tycker sig vara bättre än någon annan eller vet vad andra är eller inte är. Det är supertråkigt och fullständigt förödande för Svenska kyrkan tror jag.

Nu är i alla fall valen gjorda och jag hoppas att det kommer att bli fyra år med gott samarbetsklimat där vi ser varandras gåvor och vad vi var och en kan bidra med till Svenska kyrkan, istället för att skada kyrkan med alla dessa inre strider.

2 kommentarer:

Birger Rikner sa...

Tack för informationen, jag blir ännu mer övertygad att partipolitiken inte har i Svenska kyrkan att göra. Hur hanteras Sverigedemokraterna?

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Birger.
Kortfattat skulle man kunna säga att Sd behandlas med tystnad. De är inte utskottsplacerade och inte heller med i valberedningen.
Hur det kommer att bli vid andra sessionen återstår att se.