11 maj 2010

Compac living i framtidens kyrka?


Göteborgs stift ordnar igår och idag en konferens som kallats "Compact living i framtidens kyrka?">>
150 deltagare från Svenska kyrkan, antikvariska myndigheter och kulturmiljöbevarare har lyssnat på och diskuterat om kyrkorum, användning och kultur.

Kyrkans tidning skriver om konferens här>>
De tar upp Vessige församling som vill sälja av sina församlingshem och förlägga all verksamhet till kyrkorna och på det sättet koncentrera verksamheten dit.
GP skriver om konferensen här>> Pengabristen förvandlar kyrkor
Den artikeln handlar också om Vessige församling.

Andra användningsområden av kyrkor är t.ex. Johanneskyrkan i Göteborg som idag drivs av Stadsmissionen. Halva kyrkan är ombyggd till kafe och aktivitetslokal och halva kyrkan finns kvar för andakter och gudstjänster som erbjuds alla som kommer till Johanneskyrkan.

Masthuggskyrkan används som vanlig gudstjänstkyrka, men är också en av Göteborgs största turistmål, med en strålande utsikt och fin interiör. Hur möter vi människor som kommer in i kyrkan i två minuter, i en busslast, och gör det till ett positivt möte?

I Borlänge har man valt att stänga och avlysa kapellet i Idkerberget.
Läs i Dalarnas tidning här>>
Sorgligt, men klokt tänker jag. Kyrkorådet väljer att satsa pengarna på andra befintliga lokaler som fungerar bättre.

Här har alla som sitter i kyrkoråd runt om i vårt land en viktigt uppgift, att göra kloka bedömningar om vilka lokaler som skall bevaras och vara kvar. Det gäller att vi finns där människorna finns. Och vi vill bevara kulturarvet som vi har i våra kyrkor. Att göra kloka bedömningar här kräver framsynthet och frimodighet.

I POSKs handlingsprogram skriver vi:

POSK anser att all förvaltning av egendom i kyrkan ska göras i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Förvaltarskapet i bibeln utmärks av att vi av Gud har fått gåvor, som både vi och våra medmänniskor ska ha glädje av. Att förvalta dessa Guds gåvor är ett uppdrag som sträcker sig mot framtida generationer. POSK menar därför att all egendoms- och kapitalförvaltning ska vara långsiktig, effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarigt sätt.

Våra kyrkor och kyrkogårdar är viktiga kulturarv. Svenska kyrkan har också tillgångar i form av jord, skog och värdepapper. Vi vill genom en klok förvaltning av kyrkans egendom och ekonomiska medel bevara dessa värden och skapa förutsättningar för en aktiv församlingsverksamhet.


Uppdaterad 12 maj kl 9.00 Livet i Svenska kyrkan skriver om konferensen och Mikael Mogrens tankar om kyrkorummet. Läs här>>

Inga kommentarer: