12 maj 2010

Svenska kyrkans kyrkohandbok #3


Igår skrev jag om kyrkohandboken här på min blogg. Läs här>>

Idag hittar jag en debattartikel i Kyrkans tidning>> där Thomas Ekstrand, diakon och docent i systematisk teologi iUppsala, skriver;
Kyrkostyrelsen har sänt två viktiga dokument på remiss till samtliga domkapitel, nämligen dels dokumentet Teologiska grundprinciper för arbetet i 2006 års kyrkohandboksgrupp, dels Mässans grundordning.
Båda har utarbetats av kyrkohandboksgruppen. När dokumenten väl har fått sin slutliga form, blir de styrande för hur handboksarbetet fortsättningsvis bedrivs. (…)
Många av tankarna i dokumentet Teologiska grundprinciper är lätta att bejaka och förefaller väl avvägda. Det konstateras till exempel att kyrkohandboken skall ange ”en gemensam grundordning” för gudstjänsten som samtidigt ska ge utrymme åt lokala variationer, olika teologiska traditioner och olika språkliga uttryck. På så sätt ska handboken uttrycka Svenska kyrkans enhet och mångfald.
(…)
Handbokskommitténs resonemang om förlåtelsens plats i gudstjänsten framstår därför som svårförenlig med luthersk spiritualitet. Skulle en sådan grundprincip ändå bli vägledande för handboksarbetet och för den slutliga utformningen av handboken, har Svenska kyrkan tagit ett avgörande steg bort från sitt teologiska ursprung.
Thomas Ekstrands kritik är alltså ganska stark.

Vad säger du? Och vet du vad ditt domkapitel säger om de utskickade dokumenten?
Har ni pratat om det i er församling? För detta kommer att påverka livet i våra församlingar.

Läs dokumenten på kyrkohandbokens egen webbsida och läs alla dokumenten som de skickat ut. På POSKs webbsida>> finns också Lena Peterssons föredrag från våra kyrkodagar där hon berättar om tankarna som de haft i kyrkohandboksarbetsgruppen.

Inga kommentarer: