julboken
Verbums förlag
2011
190 sidor
Det här är en bok som har en lång historia. På Verbums egen webbsida står det:
Det kristna inslaget för en tynande tillvaro i nutida jular och snart är kanske ”julkrubba” bara är något man gör vid matbordet strax innan tomten kommer. Vi har bestämt oss för att det inte bara är ett sorgligt faktum, utan att det också innebär en stor möjlighet. Genom att påminna om de kristna traditionerna och budskapen som finns gömda därunder shoppingrekord och Coca-Colatomtar, skapar vi en nygammal plattform för diskussion och eftertanke. Det gör vi med hjälp av Julboken.Det hela startade som ett projekt i Svenska kyrkan. En motion i kyrkomötet som bejakades, där det skulle tas fram en julbok som skulle kunna delas ut av församlingarna till alla medlemmar. Men så saknades det pengar och boken prioriterades bort. Verbum tog över "projektet" och nu är den snart här.
Tanken är att ett exemplar av boken ska delas ut till varje hushåll i varje församling under 2011 och vara första steget mot ett Sverige där Svenska kyrkan spelar en växande roll i människors medvetande.
Församlingarna har fått information om julboken och jag fick ett provexemplar som jag nu läst från pärm till pärm.
Det är en blandad kompott som jag bjuds på. Flera olika artikelförfattare som berättar om julen från olika vinklar. (Tyvärr finns det inget register på författarna, bara på artiklarna).
De första artiklarna gör mig något konfunderad, det handlar om stress och tomtar på bilderna och lussebak. Nej… jag blir inte imponerad. Men sen kommer det artiklar som glimmar till. För att nämna några exempel: Magnus Sundell skriver "Gud väljer jorden". Håkan E Wilhemsson skriver "En adventskalender med sex luckor". Martin Lönnebo skriver "Julkransen - en helig jullek".
En artikel som också berörde mig djup var Kerstin Elworth som skriver "Julens tomrum". De jular som är helt annorlunda eftersom livet har blivit helt annorlunda och människor saknas.
Jag funderar på vem som är målgruppen för den här boken. Det står i förordet och på baksidan "God Jul önskar din församling i Svenska kyrkan!" Den är tänkt att delas ut till alla hushåll i församlingarna. Men hur följer man upp den?
För knappt 20 år sedan producerades "Lilla boken om kristen tro" och "Stora boken om kristen tro". Det var böcker som också delades ut - och som man kunde ha samtalsgrupper om och som studerades i församlingarna. Kan man göra på samma sätt med den här boken? Ja, kanske det.
Men jag är ändå osäker på om julboken kommer att uppnå den förändring till julen och den kristna förankring som var intentionen från början.
Det uttrycks tydligt av Nadia Jebril (muslim) och Jonatan (jude) i artikeln "Gör julen till din"
-Jonatan, jag tror faktiskt att den svenska julen hade varit enklare att förstå om den hade varit mer kristen. En religiös högtid som firas av specifika skäl, på ett speciellt sätt, vid en särskilt utvald tidpunkt. Det går ju att lära ut eller åtminstone bjuda in till! Idag är julen så utspädd och hör mer till det "svenska", men vad är egentligen svenskt? Allt och ingen kan på samma gång vara svenskt så som jag ser det.Och frågan är om julboken kan komma till rätta med det problemet… Men som sagt - vissa av artiklarna är mycket, mycket bra - dessa går att ha som underlag för samtalskvällar.
Uppdaterad 20110826 kl 9.40
Dag Sandahl skriver på sin blogg om boken: Julboken från Verbum>>
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar