12 nov. 2012

Guldgrävare i centrum på MR-dagarna i Göteborg

Från Svenska kyrkans webbsida hittar jag följande nyhet, om Svenska kyrkans medverkan i MR-dagarna i Göteborg.

Guldgrävare i fokus på dagar om mänskliga rättigheter

Svenska kyrkan lyfter fram mänskliga rättigheter i Colombia under årets MR-dagar.
Svenska kyrkan lyfter fram mänskliga rättigheter i Colombia under årets MR-dagar. Foto: Magnus Aronson/IKON

Svenska kyrkan är en av arrangörerna för Mänskliga rättighetsdagarna, Nordens största forum för mänskliga rättigheter. I år hålls de så kallade MR-dagarna i Göteborg och vi medverkar med seminarier och filmvisning. Vi fokuserar bland annat på mänskliga rättigheter för afro-colombianska guldgrävare.

Under två¨dagar, 12-13 november, hålls en stor mängd samtal, debatter, workshops och seminarier och även musik och teater på temat mänskliga rättigheter i Göteborg. Programmet - läs programtidningen på nätet, är öppet för allmänheten. Boka biljetter här.

Människorättsadvokat från Dagestan om civilkurage
Varje år delar Forum för levande historia ut Per Anger-priset på MR-dagarna. I år går priset till ryska människorättsadvokaten Sapiyat Magomedova från Dagestan. Integrationsminister Erik Ullenhag delar ut priset på måndagen.
Sapiyat Magomedova får utmärkelsen ”för sitt modiga och riskfyllda arbete som advokat och som orädd försvarare av mänskliga rättigheter i en våldsam och hotfull miljö.” Hon kommer att medverka i ett samtal om civilkurage. Läs om pristagaren i Svenska Dagbladet.

Bloggare från Yemen om att förändra världen
Svenska kyrkan är också med och arrangerar fyra seminarier. I How to change the world (nr 18, sidan 27 i programtidningen) medverkar bland andra Afrah Nasser, journalist och bloggare från Yemen och i Se människan! (nr 31, sidan 28 i programtidningen) medverkar KG Hammar biskop emeritus.

I seminariet Social security programmes – the quiet revolution, (nr 32, sidan 28 i programtidningen) argumenteras för att sociala trygghetssystem är ett effektivt verktyg för att utrota extrem fattigdom.

Film om livsfarlig kamp för guldgrävare
Colombiagruppen och Svenska kyrkan arrangerar tillsammans ett seminarium med rubriken Big business in Colombia (nr 91, sidan 34 i programtidningen). Där medverkar bland andra Patricia Tobón som är jurist och expert på hur gruvdrift påverkar afro-colombianska samhällen i Chocó, Colombia.
Afro-colombianer i Cauca har arbetat med småskalig guldgrävning sedan slavtiden på 1600-talet. Men de senaste tio åren har den colombianska regeringen givit tillstånd till 7 500 gruvexploatörer.

Filmen visar hur afro-colombianerna hotas och hur de för en ibland livsfarlig kamp mot gruvexploatörerna. Men den visar också på människors glädje och stolthet över guldgrävningen som hör så nära ihop med deras kultur.
Läs om Svenska kyrkans stöd till mänskliga rättigheter för afro-colombianer och ursprungsbefolkning i Colombia.

Se en trailer (4 minuter lång) för filmen:

Maria Sandell
Kontakta redaktionen

Inga kommentarer: