16 nov. 2012

En kort rapport om ärkebiskopens möte dag 1

Det här får bli en kort rapport om ärkebiskopens möte om barn och unga som startade idag i Uppsala.

Vi är drygt 1100 människor i Uppsala konsert och kongress som idag har samtal om barn och unga.
När vi kom allihopa stod ärkebiskop Anders och generalsekreterare Heléne och hälsade oss alla i hand.

Under förmiddagen hade vi gemensamt seminarium med olika panelsamtal, sånginslag, filminslag och tal som leddes med fast hand av Morgan Alling och Annika Borg. Morgan Alling var fullständigt lysande, där han med berättelser från sin egen trasiga uppväxt, kunde visa på händelser som hade förändrat honom. När vuxna människor lyssnade - verkligen lyssnade och såg honom.

Och han berättade om den gången han återvände till gatan där ett av hans fosterhem låg. Och grannarna kom ut och hälsade och var så trevliga. Och sen var det någon som sa "-Ja, vi hörde ju hur ni skrek där inne, men vi visste inte vad vi skulle göra…"

Det är inte OK - våga fråga istället, sa Morgan Alling.

Hela dagen började med orgelspel av 10-åriga Alma Faxén som spelade fantastiskt. Och Uppsalas domkyrkas ungdomskör underhöll flera gånger.

…men sen får man nog säga att det kanske är en av de sakerna som kommer till korta i det här mötet. Vi saknar barnen. Det finns inga barn. Vi talar om att vi måste ge rum för barnen. Vi talar om deras rättigheter. Vi talar om att vi måste se barnen, att vi måste lyssna på barnen. Men… där finns inga barn.

Å andra sidan… det är inte lätt hur det skulle gått till rent konkret. Det hade inte varit roligt att ha ett gäng barn med på scen som "gisslan" som skulle gett oss svar på våra frågor. Men… kanske hade det varit kul med något sådant inslag.

Oavsett detta - mycket proffsigt upplägg på dagen hittills. Fantastiskt ordnat, väldigt bra program på förmiddagen med bra paneler och föreläsare.

Så var det ju det här med utställningen… Vi fick ju inte stå med och ställa ut. Nu finns det flera våningar med utställare. Och enligt uppgift innan mötet så ska alla utställare ha "direkt anknytning till barn och unga".

Det är väl en sanning med modifikation kan jag väl tycka när jag ser vissa av utställarna. Men de har det inte lätt. Utrymmena är små och trånga där de står. Kanske gör vi det bättre med att bara finnas med våra tröjor och dela ut våra foldrar till de vi pratar med.

På eftermiddagen var jag på ett föredrag om kyrkan och kulturen och livsgnistan. Mycket bra panel som delade tankar, minnen och idéer.

Om en stund är det mingelmiddag på kongresshallen och sedan avslutas dagen med mässa i domkyrkan kl 21.00

Kyrkans Tidning: Barn har rätt till religion>>
Dagen: Ärkebiskopen bjuder in till möte om barn>>
Svenska kyrkan: ÄB möte 2012>>

Uppdaterad 2012 11 17
SVT Dags att göra barnkonventionen till Svensk lag>>


Inga kommentarer: