3 okt. 2012

Kyrkan portade från kyrkogården

I Kyrkans Tidning står att läsa att församlingarna runt Skogkyrkogården har fått nej till att stå utanför kyrkogården i samband med allhelgonahelgen.
Kyrkans Tidning: Kyrkan portad från Skogskyrkogården>>

Kyrkogårdarna sköts inte av Svenska kyrkan i Stockholm utan av Stockholms stad. Och enligt tidningen så säger de:
Från kyrkogårdsförvaltningens sida säger man att trängseln är orsak till att man sagt nej till kyrkan.
−Vi vill ha så lite som möjligt kring kyrkogårdsingångarna. Det är jättemycket folk och tingeltangel på allhelgona, så vi har avrått dem från att stå där, säger Peter Östlund, enhetschef på avdelningen för kapellvärdar på kyrkogårdsförvaltningen.
− Säger vi ja till dem måste vi släppa in vartenda religiöst samfund att dela ut tidningar och pamfletter här. Det går inte, det blir kaos, säger han.
Jag har alltid hävdat att jag tycker att Svenska kyrkan ska släppa kyrkogård- och begravningsväsendet. Det är inget som vi behöver driva som huvudmän. Däremot så kan vi driva det på entreprenad.

Men den här reaktionen fick mig att fundera en gång till.

Jag kan förstå den praktiska invändningen. Det är viktigt att flödet till och från kyrkogården fungerar och att det inte blir stopp och köer. Men det kan inte vara så att religionen inte ska få plats vid en kyrkogård. Det borde vara självklart att kristna och andra religioner ska kunna finnas när deras högtider firas.

För det kan väl inte vara rädslan för religionen som har stoppat kyrkogårdsförvaltningen från att låta dem finnas där? Eller…?

Ur POSK vision och program:
För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa relationer med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter samt delaktighet och ansvarstagande i samhället. Centrum i kyrkans liv är gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att släppa begravningsväsendet verkar vara en bra ide. Begravs gör vi ju alla - ceremonierna kring skiftar.
Skogskyrkogården är en begravningsplats vilket inte är riktigt samma som kyrkogåd. Runt Allhelgona är det fantastiskt vackert där, en ljusfest. Som ateist vill jag kunna går dit utan att mötas av religiösa företrädare och bara njuta av ljusen i mörkret.

Anonym sa...

Är du ateist räcker det väl ett nej tack. Vad är prpblemet?

145