14 aug. 2012

… tar ett djupt andetag och börjar om

Från kyrkokansliet kom igår ett pressmeddelande om Svenska kyrkans OS-satsning i London. Nu blir det en kort paus innan det drar igång igen inför Paralymics den 29 augusti.

Så här skriver Svenska kyrkan på MyNewsDesk>>

OS över – omstart för Svenska kyrkan till Paralympics

2012-08-13 14:45
OS över – omstart för Svenska kyrkan till Paralympics
Svenska kyrkans OS-satsning är över för den här gången men redan om några veckor drar Paralympics igång. Då kommer Svenska kyrkan i London ha öppet och mobila team kommer vara ute i samband med tävlingarna igen. Under OS har över 1200 personer besökt Café Svensson och 3000 svenskar har mött de mobila teamen.
De mobila teamen har fått svara på frågor om allt från hur det har gått för Sverige i OS till hur man döper sitt barn i kyrkan i London.

 – De mobila teamen har varit mycket uppskattade. Många av de vi har träffat tycker det är bra att kyrkan finns på plats, säger Anders Rune, präst i London och projektledare för Svenska kyrkans OS-satsning.
Kaféer i kyrkorna
I Sjömanskyrkan och Ulrika Eleonora har Café Svensson under OS erbjudit storbildsskärm, gratis trådlöst nätverk och fika. Det har även funnits möjlighet till stillhet, samtal och gudstjänst. Det är när svenskar har tävlat som flest besökare har kommit till caféet.

– En del av dem som inte har fått tag i biljetter har istället kommit till oss för att se tävlingarna på storbildskärm tillsammans med andra svenskar. Allra flest besökare hade vi under handbollsfinalen mot Frankrike. Då var det kring 300 personer som kom och såg matchen i Ulrika Eleonora, säger Anders Rune.

Totalt har ungefär 100 personer från Svenska kyrkan varit involverade i arbetet kring OS, både från Sverige och från London. Av dem har drygt hälften jobbat i de mobila teamen.
Paralympics
Mellan den 29 augusti och 9 september pågår Paralympics och Svenska kyrkan kommer även då ha mobila team i samband med tävlingarna.

 – Det är spännande att vara med i det här, säger Camilla Persson, projektledare för Svenska kyrkans satsning under Paralympics.

Svenska kyrkan i London är här för att stötta svenskarna, både deltagare, anhöriga och åskådare Café Svensson kommer, som under OS, ha öppet med möjlighet till att se tävlingarna på storbildskärm.
I samband med Paralympics visas, i Sjömanskyrkan, visas också utställningen ”Rörelse” – av konstnärer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Utställningen är öppen alla dagar under hela Paralympics.
Under OS-satsningen har Svenska kyrkan bloggat under "Café Svensson". Du kan läsa bloggen här>>
Tyvärr fanns bloggen inte under Svenska kyrkans bloggverktyg, tydligen så blev det något tekniskt strul. Men en blogg blev det i vilket fall som helst.

Svenska kyrkans arbete under OS har uppmärksammats av andra medier. Både av SVT och av radio och tidningar. Det är mycket positivt. Och förhoppningsvis kan erfarenheterna från den här satsningen bära frukt även hemma i Sverige.

Ur POSKs Vision och program:

Svenska kyrkan i utlandet

Svenska kyrkan i utlandet är en betydelsefull del av kyrkan som vänder sig till alla de svenskar som vistas utanför Sverige en längre eller kortare tid. Visby stift har ett särskilt ansvar för församlingar och präster i utlandet.

POSK anser att det arbete som utförs inom Svenska kyrkan i utlandet är en naturlig och viktig del av Svenska kyrkan. Det är angeläget att knyta starkare band mellan församlingar i Sverige och församlingar i utlandet.

Inga kommentarer: