15 aug. 2012

Hallå där…

Kyrkans Tidning följer upp en av motionerna till årets kyrkomöte - den av POSKaren Per Ingvarsson:

Kyrkans Tidning: Hallå där…Per Ingvarsson…>>

Hallå där... 

... Per Ingvarsson, stiftsadjunkt i Linköping. Du har skrivit en motion till kyrkomötet om att införa ett enklare och mer logiskt kyrkoår.

Vad är det du vill ändra på?
– Det är framför allt söndagarna under Trefaldighetstiden som är omöjliga att komma ihåg. Därför menar jag att det är lättare att komma ihåg vilken söndag det är om man vet vilken vecka det är.  Då vet man också söndagens namn. Exempelvis att den 21 söndagen under kyrkoåret också är den söndag som infaller vecka 21.

Är det här ett behov som du hört andra prästkollegor ge uttryck för?
– Är man i tjänst har man ju koll på vilken söndag det är. Så präster har väl hyfsad koll. Men jag tänker framför allt på vanligt folk och alla som är intresserade av vilken söndag det är i kyrkoåret. Och det är framför allt kyrkfolket men också allmänheten i stort som inte har en aning om vilken den tredje söndagen efter Trefaldighet är, eftersom Trefaldighet inte heller är en känd söndag.
– I Norge räknar man efter Pingst och då har man åtminstone koll på vad man räknar efter. Men då är mitt förslag ett enklare sätt för fler att veta vilken söndag det är på söndag.
Har du några förhoppningar om att motionen går igenom? 
– Jag vill att man inför arbetet med nästa Evangeliebok ska tänka på det här och diskutera ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Men det ligger många år fram i tiden, kanske 10-15 år. Så det handlar mer om att presentera tanken för att de personer som sedan ska jobba med nästa Evangeliebok har med sig det här.
– För mig är det viktigt att redan nu väcka tanken på att det går att göra på ett enklare sätt för att fler vet vilken söndag det är i kyrkoåret.   
Barbro Matzols
010-199 34 58
Till årets kyrkomöte finns POSKs ledamöter med på sju motioner. Du hittar alla POSKs motioner här>>
Mats Rimborg skrev en sammanställning av alla 62 motionerna till årets kyrkomöte som du kan läsa här: Måttligt med motioner mottagna>>

Inga kommentarer: