11 juli 2012

Sollentuna kyrka, vändpunkt i marathon

Sollentuna församling kommer under lördagen 14 juli att agera vändpunkt. Då genomförs 100-årsjublieet av 1912 års marathon som genomfördes under olympiaden.

På lördag går det att springa igen och 10000 löpare är anmälda till loppet.

Starten är i Stockholms stadion och loppet vänder alltså vid Sollentuna kyrka.

Församlingen var inte sen att haka på det här fantastiska tillfället och där kommer att bjudas på fika, musik och guidade visningar (jag gissar att visningarna i första hand är för besökarna och inte för löparna.)

Under tävlingen kommer de löpare som är uppklädda som löparna var 1912 att delta i en särskild "kläd"tävling med möjlighet att vinna en särskild guldmedalj. Även publiken uppmanas att klä ut sig. Den som är uppklädd i kläder från 1912 får bland annat köpa fika för 1 krona vid Sollentuna kyrka.
Vissa löpare kommer att personifiera löpare från 1912 och springa på deras tider. Det gäller löparna Kennedy McArthur som vann och Sigge Jacobsson som blev bästa svensk på sjätte plats. Nu kommer deras lopp att göras om.

Sollentuna församling: Jubileumsmarathon i Sollentuna>>
Sollentuna.nu: Jubileumsmarathon - Stockholm 1912>>
Officiell webbplats: Jubileumsmarathon>>
Kyrkans Tidning: 1912-marathon sätter fart på Sollentuna församling>>

Jag tycker det är utmärkt att församlingen tar tillfället i akt och är delaktiga i den här folkfesten. Att vara en del av samhället och passa på att visa upp sin fina kyrka och sprida information om sin verksamhet.

Så här säger Charlotte Jigin:
- Kyrkan ska vara en aktiv del i samhället och vi vill vara en del av denna historiska dag, på samma sätt som kyrkan var för hundra år sen säger Charlotte Jigin, distriktschef i församlingen och projektledare för församlingens insats vid maratonloppet.
- Vi har fått så mycket kontakter som vi inte hade förut med människor i närområdet - det är ett mervärde av vår medverkan, säger hon.
(Kyrkoherde i Sollentuna församling är Anders Roos som sitter i kyrkomötet för POSK. Han är också ledamot i utskottet för Svenska kyrkan i utlandet.)

Ur POSKs vision och program:
För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa relationer med så stora delar av befolkningen som möjligt.

Uppdaterad 2012 07 12
Upplev 1912 års marathon på lördag>>

Inga kommentarer: