12 juli 2012

Ageravolontär

Svenska kyrkan erbjuder ungdomar 18- 30 år att vara med och förändra världen som ideella Ageravolontärer. Som en av volontärerna skriver:
Det har varit fantastiskt att få omsätta sin tro och sina åsikter i handling.
Snart börjar utbildningen för andra kullen av volontärer och så här skriver de på sin webbsida: Vill du agera för rättvisa?>>
Sommaren 2012 utbildar vi nästa grupp volontärer. På utbildningen får du som blir antagen bland annat lära dig:
  • hur politiskt påverkansarbete fungerar
  • mer om Svenska kyrkans internationella arbete
  • hur man leder en studiecirkel
  • hur man arbetar med medier
  • bloggande som påverkansmetod och mycket mer
Dessutom får du lära dig om olika sakfrågor som Svenska kyrkan driver och som du kommer att jobba med som Ageravolontär, till exempel fred, rätten till mat, klimat, och rättvis handel. 
Ageravolontärerna var aktiva under Almedalsveckan och skrev då på sin blogg om vad de gjorde. Vad är svenskt för dig?>>
Du kanske skulle berätta om att Sverige är solidariskt med resten av världen, att vi är ett föredöme som säger ifrån när ett förtryck pågår.


Jag hoppas att du kunde tänka något av de nämnda. Jag hoppas att du kan vara glad över att bo i ett land som verkar för att människor ska få det bättre. Så därför frågar jag dig, när dina barn i framtiden får den frågan, skulle du då vilja att de skulle svara ”det som är typiskt svenskt för mig är vår vapentillverkning och vapenexport”?

Idag så exporterar Sverige mest vapen per capita i hela världen! Så har det inte alltid varit. Vi har de senaste tio åren ökat vår vapenexport med 300 procent! Och sedan 2011 säljer vi mer och mer till ickedemokratiska länder.

Det tyckte inte vi lät så himla skoj, det är ju inte riktigt en sån sak man vill ska kopplas ihop med en nationalitet. Så vi gick ut på Visby gator under Almedalsveckan, iklädda folkdräkt och till ackompanjemang av ”små grodorna” på munspel, så försökte vi sälja vapen med svenska flaggor på till de vi mötte. (Okej, det var plastvapen). Vi var bra på att marknadsföra och ge bra erbjudande, så det kunde låta ”Vapen! Vill någon köpa vapen? Ingen diskriminering, alla får köpa. Behöver du en vapenfabrik? Det fixar vi”.
Är det här rätt sätt att agera? Borde inte ungdomarna istället vara ute och missionera och berätta om Jesus? Ja, det kan man ju tycka.
Men personligen så tycker jag inte att det ena behöver utesluta det andra. Det finns massor av ungdomar som väljer andra läger, som sedan åker ut och berättar och missionerar. Och sen finns det ungdomar som väljer att omsätta sin tro på ett annat sätt. I det här fallet som Ageravolontärer.

Jag tycker det är bra att kyrkan erbjuder båda möjligheterna.

Ur POSKs vision och program:

POSK vill att Svenska kyrkan ska
•    erbjuda närvaro, gemenskap, växt och fördjupning
•    förmedla tillit, befrielse, hopp och livsmod
•    se och ta vara på varje människa som en gåva i församlingens liv
•    respektera individen och glädjas åt mångfalden
•    vara en profetisk röst i samhället och visa på ett liv i rättvisa och frihet
•    vara en brobyggare mellan kyrkor
•    sträva efter en sann och öppen dialog mellan människor av olika tro

Inga kommentarer: