30 maj 2012

Var det inte teologi vi skulle diskutera?

Reviderad kl 13.50 efter synpunkter av faktafel i kommentarsfältet.

Jag listade lite olika arenor som jag hittat när det gäller teologiska diskussioner. Du hittar den bloggposten här: Många teologiska röster>>

Nu ser jag att Sofia Lilly Jönsson och Gabriel Fjellander, som varit med och startat bloggportalen "Dagens Kyrka", har gjort en översikt och analys av Seglora smedja och dess verksamhet, tillsammans med Carolina Johansson. Du kan läsa deras rapport här (se också kommentatorsfältet nedan för mer information):

Översikt av Seglora smedja
Seglora smedja å sin sida ger sig på Kristen opinion och ifrågasätter var de sätter sina gränser. Seglora smedja: Kristen opinion går över gränsen>>

Kristen opinion å andra sidan ger sig på Seglora smedja och använder översikten som slagträ. Kristen opinion: Med lögn och blomsterspråk som vapen>>

På Facebookgruppen Diskussionsgrupp om kyrkohandboksförslaget>> pågår många intressanta teologiska diskussioner, även om det även där spårar ur och handlar om andra saker.

Kyrkans Tidning: Kyrkohandboken oväntad facebookframgång>>
Men diskussionerna svävar lätt ut och lämnar handboksfrågorna, och ibland hamnar diskussionerna snett.
-Jag har fått gå in och be folk att koncentrera sig på handboken, och att hålla god ton. Sedan tror jag att man kommer att lämna detaljdiskussionerna när församlingarna har börjat testa förslaget, säger han.
Jag trodde att vi hade dessa arenor för att prata teologi - men uppriktigt sagt så verkar det mest vara pajkastning just nu. Det är väl bra att de olika plattformarna granskas, både av varandra och av andra. Men kan vi få det överstökat och sedan ge oss in i de mer intressanta diskussionerna?

Så vi kommer bort från situationen som beskrivs i psalm 57:3
Med undran och med löje ser världen hur hon slits
av tusen tvister sönder och nekar sig Guds frid.
Hur sällsamt klingar orden i kyrkor utan fred
om Herrens frid på jorden, om Guds barmhärtighet. 

3 kommentarer:

Sofia Lilly Jönsson sa...

Hej Carina!

Det är inte Dagens kyrka som gjort översikten av Seglora smedja utan jag, Carolina Johansson och Gabriel Fjellander. Däremot har Gabriel och jag tillsammans med Mattias Thurfjell gjort Dagens kyrka, som är en bloggportal för tolv olika bloggar som formulerar sig om kyrkan. Dagens kyrka bedriver ingen egen verksamhet.

Översikten av Seglora smedja är ett ideellt frilansinitiativ som vi gjort som privatpersoner i förhållande till en miljonstiftelse som Svenska kyrkan stödjer. I din bloggpost använder du de respektive titlarna lite som om de var jämbördiga parter.

I översikten tar vi upp teologiska och pastorala frågor som borde vara intressanta för den som vill prata teologi. Sen kan man ju hamna i en annan slutsats än vi, men utgångspunkten för arbetet är just att ge oss in i de här frågorna. Om du har några frågor kring översikten är du välkommen att höra av dig till oss enligt adresserna i inledningen!

Carina Etander Rimborg sa...

Tack Sofia. Det var slarvigt av mig att inte kolla upp bättre. Jag ska genast revidera min bloggpost så den blir mer korrekt.

Sofia Lilly Jönsson sa...

Tackar!