19 mars 2012

Var finns kyrkan i det här?

Den som har orkat följa med i bloggen de senaste dagarna har sett att jag varit med både på gudstjänstfestivalen i Göteborg och Webcoast.

Webcoast har samlat drygt 200 personer som har delat erfarenheter, tankar och idéer om sociala medier. Det är deltagarna själva som har gjort programmet och bjudit på olika föreläsningar, workshop, tips och diskussioner.

Det mesta har filmats av deltagarna och finns att se efteråt för alla de som inte kunde komma eller för oss som var tvungen att välja mellan två (eller flera) bra programpunkter.

Jag vill dela med mig av några olika sessions som var med under helgen.

Den första är en diskussion om Digitala valstugor. Hur ska vi kunna diskutera politik? Hur vill vi att det ska fungera? Detta med tanke på riksdagsvalet 2014. Men jag tänker givetvis på kyrkovalet 2013. Vad tror ni - skulle vi kunna ha en site där vi för kyrkopolitiska diskussioner med väljarna?


Den här följande sessionen är en tjej som berättar om sin syster som har fått leukemi och hur systern och hon själv använder sociala medier för att hjälpa till med läkningsprocessen och sorgeprocessen över ett sjukdomsbesked.

Där kan vi fundera över var Svenska kyrkan kan finnas. Hur möter vi människor som delar sitt liv och sina funderingar över livet och döden på nätet? Sådant som man kanske inte orkar med att dela med sin närmaste familj?


Vad händer när vi dör? Vad händer med våra profiler på sociala medier till exempel? Det var ett annat ämne som diskuterades också. Ett digitalt testamente? Jag har tyvärr inte hittat någon sändning från den sessionen.

Ett annat ämne som diskuterades var "Svenska kyrkan + nätet = Vaddå?" Det var Helena Taubner som höll i den sessionen. Hon fick många bra tips och idéer.





Hur och var ska Svenska kyrkan finnas på sociala medier? På webcoast var det självklart att allt twittrades och filmades och delades med andra på sociala medier. Men jag vet många präster som inte tycker att man ska sitta och twittra på en gudstjänst till exempel. Hur ska vi förhålla oss till det?
Och hur mycket ska Svenska kyrkan vara uppsökande på nätet? Vi är uppsökande på arbetsplatser, på skolor, på sjukhus, på affärcentra. Men hur ska vi göra med internet?

Ur POSKs program:
Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Inga kommentarer: