13 mars 2012

Hjärntvätt och påverkan


Underbara Clara bloggar>> om en kommentar som hon fått efter ett inlägg. Hon skrev i helgen att hon skulle gå till kyrkan och hade lagt upp ett kort på sig och sin lilla son på bloggen. (bilden är hämtad från Claras blogg)

(Underbara Clara bloggar samt har varit med i P1 i radio om praktiska hushålls- och pysseltips. Hon var en av sommarvärdarna 2011)


En av läsarna var mycket bekymrad över att hon tog med sitt lilla barn till kyrkan, och Clara skriver:
Blir lite orolig över att ni tar med Bertil till kyrkan. Hjärntvätt i så ung ålder… Är det inte bättre att han får upptäcka kristendomen själv när han själv känner sig redo som du gjorde? Välja själv.Det här argumentet möter jag väldigt ofta från personer som själva inte tror på någon gud utan lever sekulariserat. Det är ett argument som utgår ifrån att ateism skulle vara neutralt. Det normala – och alla som tror på någon form av gud är extrema. Det är ett väldigt svenskt synsätt – i de flesta delar av världen skulle det vara precis tvärtom.
Clara skriver i sin blogg vidare:
Oftast får religiösa utövare av alla de slag höra att de borde visa på fler alternativ inför sina barn. Berätta att man inte alls behöver tro om man inte vill. Eller så att man kan tro på andra gudar. Allt för att inte ”hjärntvätta” barnen in på rätt bana. Jag kan inte låta bli att undra om inte sekulariserade föräldrar borde göra detsamma? Ta med sina barn till en synagoga och Jehovas vittnen. Till pingstkyrkan om söndagen och ibland till en moské. Och så testa lite kristaller och new age-prylar. Allt för att inte tvinga in dem på de sekulariserades bana? Men hur många föräldrar gör egentligen det?
På den här bloggposten finns sedan en lång, lång rad kommentarer och argument för och emot. Det är en mycket spännande och väldigt intressant diskussion. Väl värd att läsa. (och det är väl framförda argument, utan tråkiga påhopp!)

Rädslan som finns för religion i vårt samhälle är ofta skrämmande tycker jag. Och kunskapen om att allt faktiskt påverkar oss saknas (även avsaknaden av religion påverkar) precis som Clara påpekar. Att ateism eller ett sekulärt samhälle skulle vara "neutralt"… - hur då, tänker jag och i förhållande till vad då, kan man ju fundera på.

En sådan viktig uppgift vi kristna har att vara ljus och salt i samhället så att kristendomen inte skrämmer utan att vi istället hjälper alla att få upptäcka glädjen med Jesus.
Clara, genom sin blogg, gör det på sitt sätt. Vilket sätt är ditt?

Från POSKs program:
Gudstjänsten är hela församlingens gåva och ansvar. Frivilligas ansvarstagande i gudstjänsten ska uppmuntras. Det är angeläget med ett brett utbud av gudstjänstformer för olika åldrar och livssituationer. För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor.
(…)
POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.


Inga kommentarer: