13 mars 2012

Bonnier och Grenstedt gick vidare i Skara

Valet i Skara stift är över.
Resultatet blev att Åke Bonnier och Staffan Grenstedt går vidare till en ny valomgång som äger rum tisdagen den 27 mars.

Så här ser röstsiffrorna ut:
Åke Bonnier 278 röster
Staffan Grenstedt 91 röster
Catharina Segerbank 68 röster
Jacqueline Björnram 58 röster
Mats Hermansson 43 röster
Carin Åblad Lundström 38 röster
Sonja Grunselius 11 rösterSå byter Skara biskop

Det bli tre intensiva helger i samband Erik Aurelius slutar och en ny biskop tillträder i början av hösten 2012. Här är några viktiga datum.
Lördag 18 augusti
Erik Aurelius lägger ner staven vid en gudstjänst i Skara domkyrka med efterföljande avtackning.
Söndag 26 augusti
Biskopsvigning i Uppsala domkyrka.
Lördag 1 september
Den nya biskopen välkomnas i Skara domkyrka.


Uppdaterade 12.30

Lite funderingar efter valresultatet


Det var 625 röstberättigade i Skara stift. 587 personer röstade - det betyder att 38 personer valde att inte rösta alls. Vad beror detta på? När man har fått en uppgift och ett förtroende att vara med och välja, varför gör man inte det då?

Åke Bonnier fick 278 (47 procent) röster. Om han hade fått 16 röster till så hade han haft 50 procent av rösterna och det hade inte blivit en annan valomgång. Nu blir det ändå två kandidater att välja på den 27 mars, vilket kanske är det många ville? Staffan Grensteds 91 röster var 15 procent av de röstande.

Det som förvånar mig är att det inte blev någon kvinna som motkandidat. Med tanke på att Carin Åblad Lundström vann nomineringsvalet (fast nu endast fick 38 röster, 6,4 procent, av rösterna) och att diskussionen på Facebook-gruppen Mirjam och Mose har lyft fram flera av de kvinnliga kandidaterna.

Det har varit intressant att följa med i de öppna diskussionerna på blogg och Facebook. Det är bara att hoppas att detta kan utvecklas mer inför övriga biskopsval i framtiden.

Kyrkans Tidning: Bonnier och Grenstedt vidare i Skara biskopsval>>
Dagen: Två vidare till biskopsval i Skara>>

Uppdaterad 2012 03 14

Dagen: Bonnier överlägsen i första omgången i biskopsvalet>>

Inga kommentarer: