27 jan. 2012

Martin har gjort det två gånger

Från Björkekärrs församlings församlingsblad Fröet har vi fått lov att publicera följande artikel:

Många bär på en undran och längtan

Martin Wingård är ingen främling när det handlar om Alpha - en grundkurs i kristen tro. Han har nämligen gått kursen två gånger.

Första gången Martin stötte på Alpha var i Björkekärrs kyrka. Han gick runt med diverse frågor kring den kristna tro som han lutat sig mot sedan barnsben, men som han inte ägnat sig särskilt aktivt åt. Han kände att det var mycket som fattades, inte minst ett forum att prata om alla de frågor som samlats inom honom under åren. Efter ett samtal med Lars, kyrkoherden, fick han tipset att gå Alpha – en kurs i kristen tro.

Under kvällarna med Alpha fick han chansen att prata om sina funderingar med andra, under avslappnade och vardagsnära former. Han fick även chansen att träffa nya människor och dela sina erfarenheter med dem. I dessa samtal märkte han också att han var långt ifrån ensam med sina funderingar – alla gick de och bar på samma undran och längtan.

Sedan, nästan tio år senare, var det dags för Martin att gå Alpha ytterligare en gång – den här gången på polishuset där han jobbar. Upplägget var detsamma som när han gick kursen i Björkekärr, men nu fick han dela det med sina arbetskamrater. Att uttalat kalla sig kristen på sin arbetsplats är inte alltid lätt. Många föredrar att behålla sitt andliga liv i den privata sfären, utan att blanda det för mycket med det man visar utåt. Men Martin är övertygad om att den här sortens verksamhet är något som inte kan göra annat än lyfta en arbetsplats. Ofta finns det fler än man tror som går runt med funderingar, och om en kristen verksamhet erbjuds på arbetsplatsen är det kanske lättare att våga gå dit en kväll efter jobbet, än att behöva våga sig till kyrkan en söndagsmorgon.

Martin rekommenderar gärna andra att gå Alpha. Han hoppas och vill att fler ska upptäcka den kristna tron och vägen dit, och även om vägen ser olika ut för alla, kan Alpha vara den perfekta ingångsporten.

Text och foto: Elin Öholm

Martin Wingård sitter för POSK i Björkekärrs kyrkoråd.

Inga kommentarer: