6 dec. 2011

Lena Forsberg kulturprisvinnare i Göteborg

Lena Forsberg, konstnär och pedagog får, vid Göteborgs kyrkliga samfällighets julmiddag, årets kulturpris den 6 december.

Lena Forsberg står bakom den stora utställningen Gränsland som fanns under ett helt år på Röhsska museet och sedan två år i Pater Nosterkyrkan i Göteborg. Nu står utställningen permanent i Krokslättskyrkan, Fässbergs församling.

Lena brinner verkligen för sina bibliska figurer och är en sann förkunnare som har mött över 100 000 besökare, barn och vuxna, som fått höra om de bibliska berättelserna som de tre stora religionerna delar.

Se Helgsmålsringningen från utställningen.


Jag skrev om Lenas utställning när den hade premiär på Röhsska här>> och här>>

Läs pressmeddelandet från Svenska kyrkan i Göteborg

Lena Forsberg skapar möten genom berättelser

Utställningen Gränsland är en dröm som Lena Forsberg levt i de senaste fyra åren. Över 100 000 besökare har delat drömmen om en mötesplats för olika religioner genom de gemensamma berättelserna. Nu får hon Svenska kyrkan i Göteborgs kulturpris för sitt arbete.

Lena Forsberg har visat utställningen Gränsland i Pater Noster-kyrkan under två år, och dessförinnan fanns den på Röhsska.

– Jag hade länge velat göra en utställning för att gestalta Bibelns berättelser och hade hittat en perfekt lokal. När den planen föll blev jag jättebesviken och i stället för att fira min 60-årsdag storslaget åkte vi utomlands.

På vägen hem läste Lena Forsberg en notis om Röhsska och dagen efter skickade hon ett mail till Ted Hesselbom, chef för museet, där hon beskrev sin idé.

Två dagar senare fick hon svaret att det fanns lokaler för henne på Röhsska och ytterligare två dagar senare satt hon i ett möte med museichefen.

– Jag förstår inte att jag vågade, säger Lena Forsberg.

Det tog nio månader att göra utställningen färdig. Figurerna i scenerna från Egypten bär kläder tillverkade av resterna från utställningen Tutankhamons garderob, som forskaren Christina Rinaldo vid Borås textilhögskola stod bakom.

Fast riktigt färdig blir den aldrig. På olika resor hittar Lena Forsbergs sakletarögon nya föremål som kan bli en del av en scen. Mellan jul och nyår får också utställningen ett nytt hem – Krokslättskyrkan i Mölndal – där finns mer utrymme och Lena Forsberg vill lägga till minst en scen. Några lejon hon hittade i Ukraina väntar på att få ta plats i scenen om Daniel i lejongropen.

Kulturutskottet delar ut priset på 25 000 kronor på Börsen tisdag den 6 december efter samfällda kyrkofullmäktiges sammanträde. Utskottet motiverar sitt val av pristagare så här;

”…för att hon med sina konstfärdigt skapade figurer, scener och landskap från Gamla testamentet förmedlar för vår kultur grundläggande kunskap till både barn och vuxna.”

FRÅGOR

Frågor om kulturpriset kan ni ställas till kultursekreterare Ulrika Hagren, 031–731 88 13, eller kulturutskottets ordförande Britta Olinder, 031–21 61 31.

BAKGRUNDSFAKTA:

För fyrtio år sedan, 1971, delades det första kulturpriset från Svenska kyrkan i Göteborg ut. Pristagare då var Torsten Malmström, redaktör på Göteborgs-Posten, och Knut Norborg, redaktör för Stiftskrönikan.

Under senare år har till exempel Frivilligcentralen Oscar, bokmässans grundare Bertil Falck, konstnären Rune Ekre och prästen Mikael Ringlander, Kultursamverkan, varit pristagare.

Inga kommentarer: