14 dec. 2011

Jesus och Julen


Vad kan Jesus och kristendomen ha med julen att göra? Någonting? Ingenting?

Ja, den 13 december har humanisternas ordförande Christer Sturmark och Patrik Lindenfors en stor debattartikel i Sydsvenskan "Sluta ljuga om julen">> där de avslutar hela artikeln med orden:

Jul och lucia är därför inte alls bara kristna högtider, utan helgdagar som hör till årstiden. De angår alla människor. I den karga nordiska vinternatten behövs högtider som minner om ljus och generositet.

Julen är inte exkluderande utan alla kan vara med i firandet, oberoende av religiös tillhörighet eller livsåskådning. Om man håller sig till sanningen är lucia- och julfirande i skolan inga som helst problem. Men ge de kristna inslagen ledigt, de kan den som vill lägga till därhemma.

Julfirandet tillhör alla.

Ett av "avslöjandet" som Sturmark och Lindenfors skriver om - att Jesus antagligen inte var född 25 december är faktiskt inget avslöjande. Vi kristna vet att det antagligen inte var den dagen, vi vet att det fanns olika högtider som lagts samman. Men oavsett det så är det den 25 december den kristna kyrkan firar Jesus födelse! Och det kan faktiskt inte humanisterna ta ifrån oss.

Självklart tillhör julfirandet alla. Vem har sagt något annat. Men om vi tog bort de kristna inslagen i julen - vad skulle vi fira då? Egentligen?

Per Westberg skriver bra i sin blogg Kyrkoordnaren: Gör Sturmark till teologie hedersdoktor>>
Sturmark måste bli teologie hedersdoktor. Hans gärning är enorm då han nu för alla berättat den stora sanningen att all kristen koppling till julen är lögn. Men kanske ska jag låta bli att vara ironisk. Humanisternas kristofoba hållning är bekymmersam. De gör sig lustiga över kristna och vill hindra kristna att uttrycka sin tro. Ordet humanism betyder mänsklig. Förbundet Humanisternas utfall är ofta intoleranta och långt ifrån begreppet humanism.
På POSKs facebooksida får jag följande synpunkter från Ragnhild Sorin:
Funderar på varför det alltid blir så mycket väsen om kyrkan vid skolavslutningar... Många engagerar så i det utan att inte vara engagerad annars... kommentarer någon?
Ibland tror jag att det finns en sorts skolavslutningsreligion i Sverige. Detta innebär att man (läs: skolbarn) går till kyrkan i början av juni och strax före jul. Detta är en del av vår gemensamma svenska historia. Traditionen är gammal och var viktig under statskyrkans tid när banden mellan skolan och kyrkan var starka, musikläraren på skolan var kantor i kyrkan mm. När kyrkan och staten skildes åt försvann detta och staten började tala om vikten av religionsfrihet. Detta innebar, i slutänden, att alla slags kristen "indoktrinering" för skolbarn blev fel. Alltså, inte ens "skolavslutningsreligionen" blev godkänd av staten.
Läste just om Bollebygds förskolelärarchef som har ställt in det årliga besöket kring krubban för kommunens förskolebarn. Detta "statligt korrekta" beslut kommer dessvärre i fel händer och blir politisk propagande för de partier som värnar om "svenskheten" (Sverigedemokraterna). "Det tillhör vårt svenska kulturarv att skolbarn går till kyrkan vid skolavslutningen". Jag menar att det är bra att skolbarnen får möta den svenska kyrkan, men inte BARA som en svensk kulturtradition utan som ett sätt att visa på det kristna budskapet.

Som kristen så tycker jag givetvis att det är bra att alla får möjlighet att höra budskapet om Kristus. Särskilt under de högtider som kyrkan firar till åminnelse av Jesus på olika sätt. Att som agnostiker eller ateist bli upprörd över detta är att vara överkänslig. Tycker jag!

Jag är så redigt trött på de här debatterna varje gång det är avslutningar, jul eller påsk. Det går inte att radera ut religionen! Lika lite som jag kan förhindra ateistiska föreläsningar eller att humanisterna sprider sina budskap - lika lite kan och ska humanisterna förhindra kristna att sprida sina budskap. Det gäller att förhålla sig till varandra.

Att låta barn och ungdomar gå på julavslutningar i kyrkan är inget konstigt. Det är en del av vår tradition och vårt arv. Och sen ska vi låta skolan också berätta om varför vi firar jul och varför det firas just den 25 december - med alla andra inslag av midvinterblot och kalendrar osv. Helt OK. Skolan skall ge alla sidorna, hjälpa till att visa på olika infallsvinklar. Men de kan inte ta bort en sida. Och man kan inte ta bort de kristna inslagen från julen.

Ur POSKs handlingsprogram:

För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter och delaktighet i samhället. Centrum i kyrkans liv är alltid gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.

Inga kommentarer: