16 dec. 2011

Fairtrade sänder en julhälsning

Från Faritrade - där Svenska kyrkan är en del - kommer en julhälsning:

Julhälsning från Fairtrade 2011 from Fairtrade Sverige on Vimeo.

Det finns många sätt att ge bort rättvisa och omtänksamma julklappar. På Svenska kyrkans webbsida kan du till exempel beställa matkassar, getter och skolgång. Ett bra tips när du vill göra flera glada.

Så här skriver Svenska kyrkan på sin webbplats:

Julklappstips från Svenska kyrkan

Pocketboken Be med böner från anonyma svenskar är fängslande läsning som också säger något om vår samtid.

Pocketboken Be med böner från anonyma svenskar är fängslande läsning som också säger något om vår samtid. Foto: Magnus Aronson/IKON

[2011-12-15 07:20]

Ge bort en julklapp som glädjer fler än den du ger den till! Kanske för att den är Fairtrade-märkt eller för att den säljs till förmån för utsatta människor. Svenska kyrkan tipsar om allt från årets julklapp matkassen till den nya konfirmandbibeln.

I år är det matkassen som är Årets julklapp enligt HUI Research, tidigare Handelns Utredningsinstitut.

Precis som att många regelbundet betalar för matkassar till sig själva kan den som köper Svenska kyrkans matkasse symboliskt betala för mat för dagen för andra. Antingen varje månad, som månadsgivare, eller med julgåva. Då får mottagaren ett kort med texten Årets julklapp.

Tre exempel på hårda paket till förmån för utsatta:

  • Tobias Helldin med musiker och sångerskan Sarah Riedel har nyligen spelat in en jazzinspirerad cd-skiva där hela försäljningssumman går till Afrikas horn genom Svenska kyrkans internationella arbete. Provlyssna på skivan och beställ den här.
  • Drottning Silvias bönbok vill vara ett stöd för den egna andakten. Tio kronor av varje såld bok går utsatta barn genom Svenska kyrkans internationella arbete. Fotografier av kung Carl Gustaf.
  • I bönepocketen Be finns böner som anonyma människor i Sverige skrivit in på Svenska kyrkans bönewebbplats www.svenskakyrkan.se/be Bönerna är skrivna direkt ur hjärtat och säger mycket om vår samtid. 15 kronor för varje såld pocketbok går till gatubarn och döva barn i Indien, Filippinerna och Etiopien

Handla symboliska gåvor i webbshop
I Svenska kyrkans webbshop kan du köpa symboliska julklappar där du ger skolgång eller rent vatten människor runt om i världen och samtidigt få ett kort att ge bort på julafton.

EFS, missionrörelsen inom Svenska kyrkan, har en egen webbshop där man kan handla allt från stöd till gatubarn i Etiopien till kurser om kristen tro för nyfikna i Sverige.

Svenska kyrkan i utlandet finns till för svenskar utomlands i både glädje och sorg.

Stöd insatser här hemma
Den som vill stödja utsatta människor i Sverige kan till exempel ge en gåva till Hela människan som bland annat arbetar för barn som växer upp i missbruksfamiljer. Hela människan har 20 secondhandbutiker, se en lista här.

Andra alternativ för att nå människor i utanförskap i Sverige är genom Stadsmissionen eller med en gåva till någon av diakoniinstitutionerna Vårsta (Härnösand), Samariterhemmet (Uppsala), Bräcke (södra Sverige), Ersta (Stockholm) och Stora Sköndal (Stockholm).

Populärt med Fairtrade
Fairtrade-märkta (rättvisemärkta) varor blir allt populärare i Sverige. I oktober var nästan 400 000 svenskar med och fikade rättvist i den så kallade Fairtrade Challenge. Det är nästan en av 25 svenskar.

Många vill också handla etiskt riktigt i dag. En undersökning från november visar att nästan nio av tio konsumenter vill att kommunerna ska ställa etiska krav i offentlig upphandling. Förmodligen betyder det också att Fairtrade och rättvist handlade julklappar är välkomna.

Köp en rättvis julklapp
I en vanlig matvarubutik finns ofta Fairtrade-märkt choklad att köpa. Det finns också butiker som säljer keramik, smycken, leksaker och konsthantverk till exempel, där producenterna, till exempel ett kvinnokooperativ, får en stor del av vinsten och därmed kan få ett bättre liv. Titta på en lista över butiker som är återförsäljare och se om det finns en butik nära dig.

Sackeus AB är en grossist som säljer många rättvist producerade produkter. Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen – som Svenska kyrkans internationella arbete tidigare hette – var med och startade Sackeus.

Företag kan köpa presentkorgar och annat från Sackeus. På webbplatsen finns också en lista över Sackeus återförsäljare.
Maria Sandell


Ur POSKs handlingsprogram:

POSK anser att kyrkan ska tala tydligt om miljö och rättvisa. En ohållbar livsstil orsakar förutom sociala orättvisor och miljöförstöring också klimatförändringar. Vi riskerar alla, men främst våra medmänniskor i de fattigaste länderna, att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Vi människor kan bromsa den negativa utvecklingen genom att vi värnar skapelsen.

Ett sätt att ta ansvar är att endast efterfråga och konsumera varor och tjänster som producerats i en god arbetsmiljö som gynnar en hållbar samhällsutveckling i samklang med hela skapelsen. Därför är det naturligt att POSK förespråkar rättvis handel.

Inga kommentarer: