15 nov. 2011

Nu pågår Kyrkornas globala vecka

Just nu pågår kyrkornas globala vecka. Så här står det på Sveriges Kristna Råds webbsida:
Om Kyrkornas globala vecka
Under Kyrkornas globala vecka vill vi inspirera församlingar och organisationer att gemensamt lyfta rättvisefrågorna i gudstjänster, aktiviteter och samtal. Globala veckan firas varje år i november, men temat och materialet kan användas för aktiviteter när som helst på året.

Initiativet till Kyrkornas globala vecka kommer från Sveriges Kristna Råd och de 27 kyrkor som finns i rådet. Erbjudandet om att vara med och fira Kyrkornas globala vecka går till över 4000 församlingar och organisationer inom alla kristna traditioner i Sverige.

Domssöndagen
Kyrkornas globala vecka firas årligen i november i anslutning till domssöndagen; 2011 infaller veckan 13-20 november. Veckan tar upp tråden från det som tidigare hette Kyrkornas U-vecka. Kyrkornas globala vecka firades första gången 2003, då under namnet Kyrkornas globala söndag. 2005 togs steget till att göra söndagen till en hel vecka.

Material skickas ut
Vi vill att det ska vara lätt att komma igång. Därför får kyrkor, församlingar och organisationer utan kostnad ett inspirationsmaterial inför Kyrkornas globala vecka.

Materialet består av:
• Inspirationstexter
• Fördjupning av teologi och tema
• Tips och idéer på vad man kan göra
• Gudstjänst- och andaktsmaterial
• Affischer

Kyrkornas globala vecka är en del av Sveriges Kristna Råds projekt Global utveckling och fattigdomsbekämpning. Sveriges Kristna Råd och Svenska missionsrådet arrangerar veckan tillsammans med Diakonia, Kristna Fredsrörelsen, The Life & Peace Institute, PMU, Sensus studieförbund, Studieförbundet Bilda och Svenska Kyrkans Unga.

Kyrkornas globala vecka genomförs med ekonomiskt stöd från Sida. Sida har dock inte medverkat i utformningen av materialet och tar heller inte ställning till innehållet.

Och här (nedan) hittar du tips och idéer för vad du kan göra om ni inte redan har planerat något denna vecka. Och du… om ni inte har planerat något denna vecka så går det nog alldeles utmärkt att göra aktiviteter även andra veckor!

Över Gränser
- om migration och flyktingskap
13-20 november 2011

"Vi kan inte tillbe ett flyktingbarn på söndagen och sen ignorera ett på måndagen"
Victor Egerbo, ungdomspastor inom Pingströrelsen

Den närmar sig!
Både vi på kansliet och ni ute i landet jobbar nu med detaljplaneringen inför Kyrkornas globala vecka. Om du behöver stöd i ditt arbete hoppas vi att du ska hitta det här! I vårt inspirationshäfte får du en bra start. Det och annat material kan också beställas från oss.

Kampanj 2011
Var med i vår kampanj, Brev till Billström och Ferm! Samla in namn för en mänskligare flyktingpolitik.

Vad är på gång?
Listan över lokala aktiviteter blir längre för varje vecka. Ta en titt och inspireras! Glöm inte heller bort att berätta för oss om ditt arrangemang. Använd formuläret till höger - din aktivitet publicerar sedan tillsammans med de andra.

Några tips på vägen
Oavsett vad du har för planer för Globala veckan hoppas vi att du ska kunna få hjälp av vår hemsida. Kanske en tipspromenad till ditt kyrkkaffe? Eller Doreens dilemman till din barngrupp? För gudstjänster och andakter finns mycket att hämta, och för dig som vill ha mer på fötterna finns fakta och teologiska texter. Vi har också ett upplägg för studiecirkel och flera värderingsövningar.

Sist men inte minst - om du inte hittar det du behöver så kontakta oss gärna!

Kyrkornas globala vecka är den 13-20 november

Ur POSKs handlingsprogram:
Arbetet med opinionsbildning är viktigt och bör fortsätta, liksom stödet att rekrytera och utbilda internationella ombud i församlingarna och stödet till vänförsamlingsprojekt. Genom opinionsbildning bör pastoraten stimuleras att anslå medel till internationell diakoni och mission. Det är angeläget att lära av och stödja internationella kontakter.
(…)
POSK anser att kyrkan ska tala tydligt om miljö och rättvisa. En ohållbar livsstil orsakar förutom sociala orättvisor och miljöförstöring också klimatförändringar. Vi riskerar alla, men främst våra medmänniskor i de fattigaste länderna, att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Vi människor kan bromsa den negativa utvecklingen genom att vi värnar skapelsen.

Inga kommentarer: