19 okt. 2011

Var social och möt unga på nätet


Det pratas hela tiden om sociala medier. Och det pratas om att möta ungdomar.

Diskussionen om värdet av att finnas på sociala medier finns hela tiden. I Svenska kyrkan blir det lätt två läger - ett läger som tycker det är självklart att finnas där, på sociala medier. Och ett läger som tycker det är mycket viktigare att bara mötas "i verkligheten".

Men jag säger det igen - det ena kan inte utesluta det andra! Det är bara att inse att det idag finns betydligt fler kommunikationsvägar än det funnits förut. Det gäller bara att förhålla sig till det. Hela tiden! Och att vara beredd på förändringar som uppstår med tiden.

Ett sätt att mötas kan vara att genomföra nattvandringar. Det har gjort av föräldraföreningar och församlingar i många år. Man vandrar omkring i staden för att möta vilsna ungdomar och gäng som är ute på stan. Man erbjuder samtal och hjälp om det skulle behövas. Ibland kaffe och bulle.

Ett annat sätt - som kompletterar detta - är att nätvandra. Att möta alla de ungdomar som inte är ute på stan och drar, men som är ute på nätet och "drar". De kan vara ensamma ungdomar, som inte har kompisar. Det kan vara ungdomar som mår dåligt. Eller bara ungdomar som prioriterar att finnas på internet istället för att vara med kompisar ute en kväll.

Dessa måste vi också möta.

Att nätvandra har gjorts under många år. Nu har det tagits fram en metodbok för dem som håller på med detta eller vill starta sådan verksamhet. Boken är ett samarbetet mellan Fryshuset och Motala kommun och den presenterades vid en rikskonferens i februari 2011.

Så här står det om metodboken:

Några frågeställningar som vi hoppas den kan ge svar på:

  • Har du alla dina ungdomar på Facebook?
  • Skulle du vilja ha dina elever på msn eller snacka med dem på Facebook men får inte för chefen?
  • Tycker du inte att du har tid till det?
  • Tycker du det är läskigt med allt elände ungdomar utsätts för på
    nätet?
  • Har du funderat på att på något sätt bedriva ditt arbete även på nätet
    men är lite orolig för om du som vuxen skulle kunna hantera alla
    eventuella förtroenden?
  • Tycker du att det fysiska mötet är överlägset det digitala?
Du kan läsa hela metodboken här (den går också att ladda ner som pdf här eller beställa>>)

Ur POSKs handlingsprogram:
POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Inga kommentarer: