26 okt. 2011

Rapport från kyrkomötet


Idag har vi tagit de första besluten i kyrkomötet. De handlade om det vi diskuterade igår. Sen började vi med vår dagordning på 48 punkter som vi gick igenom mellan 10.30 till 18.45 med lunchpaus på 1,5 timme. Vi hann inte med hela vår lista, utan nästan tio punkter flyttas över till morgondagen, då vi har en helt ny lista att diskutera.

Det första som debatterades var Svenska kyrkan i utlandet. Och hur organisationen skall se ut. Och hur utlandskyrkan skall få inflytande i kyrkomötet. Och hur dessa ledamöter ska väljas. Och om det skall vara nämnd eller utskott. Debatten var mycket lång.

Och det hade varit mycket diskussioner efter utskottet lagt fram sitt betänkande. Och diskussioner och överläggningar i korridoren. Vilket gjorde att det till slut fanns ett k0mpromissat förslag som alla grupper i princip var överens om.

Och det är ju så det går till. Överläggningar, samtal, diskussioner. I plenum, vid kaffet, vid lunchen, vid särskilda möten. Och till slut så når man ett resultat som alla kan godta och som leder framåt.

På fredag morgon kommer beslutet om Svenska kyrkan i utlandet att tas - eftersom förändringarna måste passera kyrkorättsutskottet igen.

Sen diskuterades resten av ekumenikutskottets betänkanden och ekonomi och egendomsutskottets betänkanden. Sen kom vi till mitt utskott - kyrkolivsutskottet. Där blev den del väldigt långa diskussioner. Bland annat om skolavslutningar.

Vi hann alltså inte med alla kyrkolivsutskottets betänkanden och kommer, efter vi tagit beslut om allt vi diskuterat idag, fortsätta diskutera utskottets förslag.

Jag ser ett stort problem med de diskussioner som höll på alldeles för länge idag. Det var att det inte handlade om ärendet som skulle diskuteras. Utan det handlade också om sådant som låg närliggande intill. Och sådant som man ville ta upp för att det kändes angeläget. Det borde presidiet ha haft bättre koll på tycker jag. Så att diskussionen handlar om betänkandet och inte en massa andra saker.

Du kan se alla diskussioner på webben efteråt. Det skrivs också snabbprotokoll som läggs ut så snart de är färdiga.
Allt detta hittar du här>>

Nu på kvällen har det varit två frivilliga seminarier som kyrkomötet anordnade. Jag gick på det med Jonas Bromander och Ove Wikström som handlade om medlemmarna i Svenska kyrkan. Det var mycket intressant.

Det jag kan säga efter en sån här dag är att man är helt urlakad. Och imorgon skall vi samlas för nya beslut, nya överläggningar och diskussioner.

Följer du inte inte plenumdiskussionerna på nätet så kan du följa med på twitter. Då använder du #kyrkomötet så hittar du de flesta inläggen.

Här kommer en del artiklar jag hittat på nätet om kyrkomötet:
 1. Kärnkraft och kloster frågor på Kyrkomötet

 2. VG i bibelkunskap på Kyrkomötet

 3. Ersättningsregler för präster utvärderas

 4. Sverigedemokraterna fick underkänt i bibelkunskap 5. Vigselrätt inte bara en ordningsfråga

 6. Kyrkomötet återsamlas nästa vecka

 7. Vigselrätt tvång för alla präster

 8. Svenska kyrkan delar ut kulturstipendie

 • Ingen retroaktiv lagstiftning

  Trots förslaget om att det ska vara obligatoriskt med vigselbehörighet för präster i Svenska kyrkan så känner sig inte Tord orolig över sin egen situation. Han förklarar att han redan i dag är tillräckligt gammal för att gå i pension och säger dessutom att det knappast lär bli någon retroaktiv
 • Det rör sig i rätt riktning - men det går trögt

  Ledare/Hudiksvalls Tidning Igår inledde Svenska kyrkan årets kyrkomöte. Ett trossamfunds årskonferens är väl egentligen inte något ämne för ledarsidan. Om det inte vore så att Svenska kyrkan ännu är en politiskt styrd kyrka. Trots att Svenska kyrkan sedan länge är skild från staten.

 • Kyrkomötet startar i Uppsala Textstorlek Tipsa andra Årets kyrkomöte drar igång i veckan. Totalt har 98 motioner kommit in. Motionerna handlar om så vitt skilda ämnen som Andligt ledarskap och EU-bidrag. Även vigsel mellan samkönade par har det motionerats om. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta
 • Kyrkomötet återsamlas>>
Kyrkans Tidning: Uppretad frågestund om Svenska kyrkan i utlandet>>
Kyrkans Tidning: Utjämning av kostnader skall utredas>>

Inga kommentarer: