Från en av våra POSKare, Peter Mellgren i Västerås stift, har vi fått följande debattartiklar.
Det var en insändare i Bergslagsbladet angående Moderaternas planer att inte ställa upp i kommande kyrkoval.
Insändaren var skriven av Hans G Eriksson (Moderat och ledamot i kyrkomötet & stiftsfullmäktige i Västerås) och Gerd Holmström (Moderat och ledamot i stiftsfullmäktige i Västerås).
Tyvärr lägger inte Bergslagsbladet ut allt material på nätet, så jag gör en kort sammanfattning:
Andemeningen var att Moderaterna behövs i kyrkans politiska korridorer för att utveckla Svenska kyrkan samt att ta ansvar för dess budskap i framtiden...
Man undrar hur kyrkofrågor kommer att hanteras i Moderata samlingspartiet om partistyrelsens förslag går igenom (dvs att Moderaterna inte ställer upp som nomineringsgrupp i nästa kyrkoval).
Hans och Gerd menar att man idag har ett stort förtroende bland väljarna, men undrar hur det kommer bli nu? Kommer man att bli en grupp i samma storlek som tex Öppen kyrka, Frimodig kyrka och Kyrklig samverkan (Hur kan man i samma artikel påstå att man har stort förtroende från sina väljare när man senare i texten tror att man ska bli en mycket mindre grupp om "Moderpartiet" drar sig ur? Då har man litet förtroende till sina väljare skulle jag påstå).
Hans och Gerd skriver så här: "Ska vi överlåta till S och C samt mindre grupper att ta ansvar för kyrkans gudstjänst, undervisning, mission och diakoni samt för alla kulturskatter i kyrkorna? Undertecknade är inte beredda att medverka till detta!"
Min replik till Hans G Eriksson och Gerd Holmström, Bbl/AT 14/9.>>
Självklart ska vi ha kvar moderater i Svenska kyrkan, men inte som nomineringsgrupp*. Ni moderater som sitter med i olika kyrkopolitiska organ borde istället för att kritisera er partistyrelse vara stolta att partistyrelsen äntligen kommer med ett klokt förslag. Ni är ett föredöme för både S och C.
Mitt råd till er är att engagera er i redan befintliga nomineringsgrupper eller göra som folkpartister, kristdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister redan gjort – starta en partipolitisk obunden nomineringsgrupp för moderater. Då är ni inte ”bundna” till ”partipiskan” och behöver inte rätta er efter vad er partistyrelse/stämma bestämmer. Då är ni fria att fatta beslut med hjärtat och utifrån er tro även i frågor som ni anser att er partistyrelse/stämma har en annan åsikt i.
När partier ställer upp som nomineringsgrupper i Svenska kyrkans val kan inte partimedlemmar ställa upp som valbara i partipolitiskt obundna grupper, även om dess medlemmar anser att kyrkan inte ska styras av partigrupper, utan att bli sedda som svikare. Vissa partier tillåter inte ens sina medlemmar att ställa upp för partipolitiskt obundna grupper. Tycker ni att detta är bra?
Dessutom är det väldigt många politiska nomineringsgrupper som inte får ihop fulla listor med personer som är engagerade i kyrkans gudstjänst- och verksamhetsliv. Då plockar man in ”partikamrater” på listan som egentligen inte ens är intresserade av kyrkan utan bara råkar vara medlemmar, döpta, 18 år eller äldre samt folkbokförd på aktuell ort (vilket är kraven för att vara valbar).
Detta gör att vi i kyrkan idag har folk som sitter i våra politiska organ som aldrig sätter sin fot i kyrkan förutom på sammanträden. Dessa personer sitter sedan och beslutar över ekonomi och vilken verksamhet som vi aktiva ska ha. Varför har då dessa partipolitiska nomineringsgrupper så hög procentsats? Ja, inte är det för att folk vet vad ni står för inom kyrkopolitiken utan på grund av tradition av vad man brukar rösta i de allmänna valen, för att man där har ett ”hum” om vad partierna står för.
Valdeltagandet till Kyrkomötet ligger dessutom på ynka 11,9% (förhoppningsvis är valdeltagandet höger på de val som gäller lokal nivå). Istället för att lägga er energi på vilka beslut ert parti tar så lägg er energi på hur vi ska få våra egna medlemmar i Svenska kyrkan på att bli mer engagerade i kyrkopolitiken. Får vi fler engagerade kyrkobesökare att bli kyrkopolitiker. Förenklar vi dessutom sättet att rösta i kyrkopolitiken så kommer också valdeltagandet att öka.
Jag tycker att ni har en mycket tråkig inställning till ”mindre grupper” som ni kallar oss som är partipolitiskt obundna. Bara för att man engagerar sig i en partipolitiskt obunden grupp så innebär det inte att man är okunnig. Många av våra medlemmar röstar dessutom på Moderaterna i de allmänna valen. Det innebär ju i samma stund att ni kritiserar era egna väljare som okunniga personer som inte kan göra ett gott arbete.
Ni skriver att ni inte är beredda att överlåta kyrkans verksamhet till andra nomineringsgrupper. Tror ni på största allvar att engagerade moderater som finns i kyrkans politiska organ kommer sluta att engagera sig på grund av att Moderaterna, som parti, eventuellt inte ställer upp i nästa kyrkoval? I så fall är de personerna engagerade av fel orsak.
Jag engagerar mig i Svenska kyrkan för jag tror på Jesus Kristus och inte på ett politiskt parti.
Peter Mellgren
POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) Tidigare kyrkopolitiker i Göteborg, numera boende i Kungsör
* Nomineringsgrupp är det nya begreppet istället för parti i kyrkovalet för Svenska kyrkan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar