Det börjar med att signerat Mats Olsson skriver: Kyrkovalet är inget för riksdagspartier>>
Centerpartisten Monica Sandström svarar: Partier i kyrkovalet garanterar folkkyrkan>>
Nu har Lars-Gunnar Frisk, ordförande för POSK i Luleå stift, svarat på detta Partipolitisk elitkyrka är en mer uppenbar risk>>
I en replik till Mats Olofssons inlägg om partierna i kyrkovalet skriver Monica Sandström (VK 110906) att de allmänpolitiska partierna behövs i kyrkopolitiken för att rädda den öppna folkkyrkan.
Det är naturligtvis mycket bra om ”minst 20 000” centermedlemmar (mer än hälften av samtliga, min anm.) är ”varmt engagerade” i Svenska kyrkan. Det finns stort utrymme för sådant ideellt engagemang i alla delar av kyrkan – inklusive de beslutande församlingarna. Viljan till engagemang är en utmärkt grund även för att kandidera i kyrkopolitiken. Där ryms även centerpartister – men det är knappast någon anledning till att det ska ske i form av allmänpolitiska partier i kyrkan.
Centern profilerar sig främst kring frågor om företagande, särskilt småföretag. Detta ger dock knappast någon vägledning för en väljare i fråga om hur den nya kyrkohandboken ska utformas, den kyrkliga organisationsstrukturen utformas, de gemensamma resurserna fördelas eller hur vi i kyrkan ska sörja för tillgången till kompetent personal – för att ta några aktuella kyrkopolitiska frågor.
Det är givetvis viktigt att de grupper – och kandidater – som ställer upp i kyrkovalet så tydligt som möjligt klargör vad de vill inom kyrkan. Men att påstå att allmänpolitiska etiketter skulle lösa detta är att göra det enkelt för sig.
Riktigt snett blir det dock när Monica skriver om ”elitkyrka”. Hon säger sig värna om ”den öppna folkkyrkan” och ”vanligt folk”. Vilka av oss som får räkna sig som ”vanliga” framgår inte. Men uppenbarligen hör de som Monica kallar en ”liten klick kyrkbesökare” inte dit; om de får styra blir kyrkan enligt henne en ”elitkyrka”.
Det är en märklig vrångbild av verkligheten. Varje vecka har Svenska kyrkan 330 000 gudstjänstbesök, nästan tio gånger fler än antalet medlemmar i Centern. Det är olyckligt att en kyrkligt förtroendevald medvetet bidrar till den förenklade bilden av ”tomma kyrkor” – 17 miljoner besök per år representerar ingen liten ”klick”!
Svenska kyrkan är vår största folkrörelse med flera hundra tusen ideellt engagerade; som barn- och ungdomsledare, i körer, syföreningar, internationella grupper, besöks- och ansvarsgrupper av olika slag. Dessa frivilliga är självklart en viktig resurs att ta tillvara som förtroendevalda i kyrkans styrorgan och som kandidater i kyrkovalet. De politiska partiernas medlemsantal minskar och är idag bara 4-5% av befolkningen. Det betyder att 95% av de ideellt engagerade inte är med i något parti, och därmed exkluderas om de allmänpolitiska partierna är alternativet.
Därför finns POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Vi vill vara ett alternativ för alla som vill ta ansvar som beslutsfattare i kyrkan utan att binda detta till ett politiskt parti. Utvecklingen går i riktning mot mer av partipolitisk obundenhet, och moderata partistyrelsens förslag att sluta ställa upp i kyrkovalet är ett steg i rätt riktning – mer konsekvent än hur fp, mp, kd och v agerar då man ställer upp med moderpartiernas benämningar men ändå påstår sig vara ”fristående”.
Om kyrkans beslutsfattare ska rekryteras bara ur den lilla gruppen partitillhöriga – är det inte snarare då som risken för en ”elitkyrka” uppstår? En partipolitisk elitkyrka.
Lars-Gunnar Frisk
Ordförande i POSK i Luleå stift, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar