1 juli 2011

Prövotid för omstridd präst

Ulla Karlsson, Västerås stift, får tre års prövotid efter sina uppmärksammade artiklar om synd och skuld i Kyrkans Tidning.

När Ulla Karlsson skrev sina artiklar i mars/april utbröt en vild diskussion. Och Ulla Karlsson anmäldes till domkapitlet för att ha brutit mot sina prästlöften.

Hon kallades därför till domkapitlet och biskopen för samtal. Nu visade det sig att Ulla Karlsson inte dykt upp till de samtal som hon var kallad till. Det har nu fått till följd att hon under en prövotid på tre år får behålla sitt prästuppdrag. Därefter gör domkapitlet en ny prövning.

Jag hoppas nu innerligt att frågan i stort kan diskuteras öppet och klart - en stor teologisk anda. Jag hoppas att Ulla Karlsson möter sin biskop och för samtal - och jag hoppas att Ulla Karlssons kyrkoherde får hjälp att handleda och stödja samtal och diskussioner om synd och skuld, både med Ulla Karlsson och med församlingen.

Kyrkans Tidning: Ledare Rätt att ge prövotid>>
Kyrkans Tidning: Präst får tre års prövotid>>
Länk till domkapitlets beslut http://t.co/M46MsjK

Uppdaterad 7 juli
Storasyster i Vassen (Miriam) har skrivit mycket bra på sin blogg: Domkapitlet i Västerås>>
Fjärde väggen: Ulla Karlsson och domkapitlet i Västerås>>

3 kommentarer:

Mats Rimborg sa...

Länk till domkapitlets beslut http://t.co/M46MsjK

Anonym sa...

Svenska kyrkan ter sig märkligare och märkligare. Om du drar på dig en anmälan för lärobrott är det bara att utebli från Domkapitlets möte så stannar påföljden vid prövotid...
Varför så mesiga?

Anonym sa...

Ulla Carlsson fick det näst högsta straffet. Jag tror inte att Ulla skulle ha blivit avkragad om hon hade utvecklat sina teser inför domkapitlet. Hade hon infunnit sig, lär hon ha ha blivit tillrättavisad men förmodligen först om hon upprepat sina tankar blivit av med ämbetet. Jag tycker inte att Västerås domkapitel varit mesigt. Jag är tacksam för att de reagerar som de gör!