30 maj 2011

Skolavslutningar i kyrkan

Från Dan Bernspångs blogg har vi fått tillåtelse att publicera följande bloggpost>>

Hörde idag på radion att den vanliga diskussionen om skolavslutningar i kyrkan är igång igen. Vid den här tiden på året så får vi alltid höra om detta. Får man hålla avslutningen i kyrkan eller inte?

En jurist på skolverket svarade idag att man får ha avslutningen i kyrkan antingen om skolan inte har en tillräckligt stor lokal själva, eller om det är tradition på skolan att man har avslutningen där. Tydligt nog kan man tycka. Det är alltså ok att fira skolavslutning i kyrkan. Men det är sällan så enkelt som man kan tro.

Juristen påpekar att man inte får be eller välsigna och man får inte sjunga psalmer, eftersom det är ”religiöst”. Det är i och för sig bra att skolverket vet att bön, välsignelse och psalmsång är religiösa uttryck. Men man kan fråga sig varför man tillåter ”den blomstertid nu kommer” om man nu är emot psalmer och böner. Svaret blir att den förknippas med sommar. Att man i vers två sjunger: ”de skola oss påminna Guds godhets rikedom, att vi den nåd besinna, som räcker året om” och i vers tre ”skall icke då vår tunga lovsäga Herren Gud” spelar tydligen i sammanhanget ingen roll. :-) .

Hur det än är med konsekvensen här så tycker jag att vi som kyrka bör fundera på om det är viktigt för oss att ha skolavslutningen, och i så fall varför det är viktigt.

Som jag ser det är det roligt och trevligt om skolan väljer att lägga sin avslutning i kyrkan, men om det betyder att vi slätar ut vår identitet helt och hållet tycker jag att det är bättre om vi tackar nej till skolan om de frågar. Det måste finnas en ömsesidig respekt mellan skola och kyrka om detta skall fungera. Ena sidan skall inte behöva lägga sig platt.

Så jag säger ja till skolavslutningar i kyrkan om man visar ömsesidig respekt, annars tycker jag att det är bättre att vi säger nej.

/Dan Bernspång
Kyrkoherde i Backa församling, Göteborg

P4 Skolavslutning i kyrkan - men inte religiöst>>

Skolavslutning i Örgryte nya kyrka juni 2009, Orkesterklassen spelar "Sommartider" och Den blomstertid nu kommer"

Inga kommentarer: