Slitningar och spänningar präglar Svenska kyrkans förhållningssätt till homosexuella och för all del också till jämställdhet, inte minst vilken kompetens kvinnliga präster ska ha.Information om Västerbotten -Kurirens ledarsida. Den är frisinnad liberal>>
Kyrkans officiella hållning är en sak, den är tillåtande och i viss mening liberal. Men i de egna leden finns andra uppfattningar, både bland medlemmar och präster.
Ytterst handlar det naturligtvis inte om kyrkan utan om den befogenhet och roll som politikerna vill tillerkänna den. Då uppstår slitningar. Homosexuella präster som nekats anställning får till exempel ersättning och ursäkter, allt fler präster avsäger sig sin vigselrätt som en protest av vigslar av samkönade par.
Politikerna har inte förmått tänka om och uteslutande betrakta Svenska kyrkan som ett religiöst samfund och inte längre tillerkänna den dagens märkliga särställning och därmed, som en följd, avlöva den myndighetsuppgifter, som i den politiska korrekthetens anda försetts med besvärande regler. Och kyrkan har inte heller krävt en nyordning som passar bättre in i ett allt mer sekulärt och modernt samhälle, både för egen och andras del.
En fullständig skilsmässa mellan kyrkan och staten skulle till exempel underlätta situationen. Inför ett civil-äktenskap varför inte kalla det partnerskap? som förutsättning för en juridiskt bindande relation. Alltså något som alla (som vill gifta sig) måste ingå.
För den som därutöver önskar någon form av religiös ceremoni finns kyrkorna (i de flesta fall kristna).
Samma grundläggande rättsregler gäller naturligtvis i kyrkorna som i samhället i övrigt. Men samhället ska akta sig för att ställa krav på principerna för dessa ceremonier. Vare sig det till exempel handlar om religiösa överväganden med anledning av homosexualitet eller prästernas kompetens beroende på kön.
En helt annan sak är naturligtvis att en sådan diskussion kan och bör föras inom de olika samfunden. Men det är ingen statlig uppgift att reglera kyrkors inre liv, med undantag för extrema situationer är det ingenting för diskrimineringsombudsmannen att ha en åsikt om.
Mats Olofsson
ledarskribent
Jamen - så bra säger jag. Själv röstade jag för att Svenska kyrkan skulle släppa sin vigselrätt i kyrkomötet. Jag tror nämligen att det hade kunnat lösa mycket spänningar inom kyrkan. Nu blev det inte så, men här kommer kravet igen, från ledarskribent Mats Olofsson på Västerbotten-Kuriren.
Det jag också ser är att Olofsson egentligen pläderar för är en kyrka fri från partipolitik. För det är partipolitiken som har skapat många av de regler och förutsättningar som Svenska kyrkan lever under idag.
Men - det är viktigt att komma ihåg - även om kyrkan blir helt fri från staten och fri från partipolitiken - så kommer kyrkan inte att sluta ställa krav eller säga ifrån i samhället! För det är kyrkans uppgift att vara en röst och peka på när människor lider och behöver hjälp. Att sätta tummen i ögat och vara med och ta ansvar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar