24 mars 2011

Jobb och stipendier för ungdomar

Är du ungdom och vill testa på att arbeta ett år inom Svenska kyrkan så har ju volontäråret (diakonala året som det hette förr i världen) funnit. Nu valde ju Svenska Kyrkans Unga och Svenska kyrkan att lägga det nationella året på is under ett år medan man gör en större utredning.

Men misströsta ej! Om du vill pröva på att jobba i en församling under 2011-2012 så går det bra att göra detta i Göteborg. Där samverkar Svenska Kyrkans Unga och Göteborgs kyrkliga samfällighet så att ungdomar har möjlighet att göra ett volontärår.
Här hittar du all information>>. Skynda dig att söka!

För alla er som bor i Göteborgs stift finns det också möjlighet att söka stipendier om man vill resa utomlands för studier, upplevelser och kunskap inom ett lokalt sammanhang i kyrkan i Afrika, Asien, Mellanöstern eller Latinamerika.
Stipendiet ges i första hand till
• ungdomar från stiftet för utbildning eller fortbildning för arbete i kyrka eller mission och som under minst två månader avser studera eller arbeta i en lokal kristen miljö.
• grupper i stiftet för ömsesidigt utbytesprogram med kyrkor eller ekumeniska organisationer.
• grupper i stiftet för inbjudan av enskilda eller grupper från kyrkor eller ekumeniska organisationer i tredje världen till besök i församling, stift eller ekumenisk verksamhet inom stiftet.

Resa eller inbjudan
• skall ingå i en långsiktig informations-, utbildnings- eller utbytesverksamhet
• skall bidra till att öka förståelsen mellan olika kyrkotraditioner och/eller kulturer
• skall följas upp med förmedling av information om intryck och upplevelser

Ansökan med syfte och plan för resa/inbjudan med angivande av kostnader och tänkt finansiering, med rekommendationsbrev från präst eller annan anställd i Svenska kyrkan, samt med förbindelse att inkomma med skriftlig rapport till Missionssällskapet så snart resan/inbjudan genomförts sändes till Göteborgs Stifts Missionssällskap, c/o G. Ödquist, Örgryte Stomgata 75, 412 67 Göteborg eller per e-post: gustaf.odquist@svenskakyrkan.se, senast 15 april, 2011.

Jag gissar att det finns fler stift som har liknande stipendier. Så är du intresserad av utbyte med en systerkyrka så hör av dig till ditt stift.

Ur POSK:s handlingsprogram
Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.
(…)
Svenska kyrkan måste bli bättre på att rekrytera kandidater för tjänst inom kyrkan. Den gudstjänstfirande församlingen är den naturliga basen för rekrytering. Att finna blivande kyrkoarbetare är en viktig uppgift i alla församlingar och stift. Programmet Volontär i Svenska kyrkan är ett sätt att låta unga människor pröva tjänst.
(…)

POSK ser mångfald som en rikedom och vill verka för respekt, förståelse och möten mellan olika traditioner. POSK-grupperna lokalt, i stiften och på riksnivå vill vara mötesplatser i kyrkan där en förtroendefull dialog kan föras och en stark gemenskap kan uppstå trots skilda bakgrunder och traditioner.
Bibel och bekännelse är grundläggande och omistliga för Svenska kyrkans identitet.
FOTO: IKON

Inga kommentarer: