28 mars 2011

Hur farlig är strålningen från Japan?


Jag vet inte om ni, liksom jag, läser tidningar och lyssnar på radion och tycker det är rätt så läskigt med kärnkraftverken i Japan och det som händer där. Det verkar vara så farligt.
(Dessutom är det alldeles förfärligt med alla de människor som har mist livet i jordbävningen och tsunamin!)

Men nu är det i första hand kärnkraftverken som det rapporteras om i medierna.

Jag pratade med en av de experter som har intervjuats i tidningar och radio sedan olyckan, professor Eva Forssell Aronsson. Eva är doktor i radiofysik och arbetar dagligen med strålning och radiofysik.

Dessutom är Eva Forssell Aronsson poskare och ordförande i Kyrkonämnden i Mölndals kyrkliga samfällighet samt har suttit i kyrkomötet för POSK under tidigare mandatperioder.

Enligt Eva så är strålningen i vattnet inte farlig - även om medierna säger att det är mycket förhöjda värden. Vattnet är bara farligt om vi skulle välja att bada i reaktortanken, säger hon.

Hon berättade också att man inte skall äta jodtabletter utan att ha talat med en läkare. Jod-tabletter kan vara giftigt och det finns också personer om är allergiska mot jod. Därför skall man bara äta jodtabletter under läkarövervakning och inte i förebyggande syfte när man befinner sig i Sverige.

Här kan du läsa en av de chatter där Eva har svarat på frågor om strålning.
SR:chatt om risken från strålskador>>
DN>>

Mina tankar och böner går till alla de japaner som nu håller på att hitta en vardag i förstörda samhällen och i förlusten av nära och kära.

Inga kommentarer: